Pre posete sestri u Budimpešti, Srbin zaražen koronavirusom bio u još jednoj zemlji!

Autor: Blic

Vesti

06.03.2020

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi oboleli od korona virusa u Srbiji, 43-godišnji muškarac za koga je danas zvanično obelodanjeno da je iz Subotice, a pre nego što je posetio sestru u Budimpešti, boravio je poslovno u Italiji!

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto ilustracija

Prema prvim informacijama, zaraženi muškarac koji se oseća dobro i uspešno se oporavlja, bavi se privatnim biznisom i rodom je iz Bačke Topole gde se najpre i javio u tamošnji dom zdravlja na pregled.

U samoj Subotici, u kojoj je zabeležen prvi slučaj korona virusa u Srbiji, nije danas bilo moguće dobiti informacije od predstavnika Grada i zdravstvenih ustanova o eventualnim preventivnim merama koje će biti preduzete.

Ono što je poznato jeste da su u Opštoj bolnici u Subotici, gde je u izolaciji smešten muškarac, star 43 godine, kod koga je registrovan korona virus, zabranjene posete. Ta mera uvedena je preventivno još pre mesec i po dana.

Ispred bolnice moguće je videti da građani nose maske na licu, kao i osoblje bolnice. Novinarskim ekipama nije dozvoljen ulazak u bolnicu.

Inače, što se tiče preventivnih mera u drugim javnim ustanovama, zdravstvenim, obrazovnim u Subotici, zasad nije poznato da li će biti uvedene. Niko od predstavnika Grada Subotice nije bio danas dostupan za medije.

Održana vanredna sednica Štaba za vanredne situacije

U Subotici je danas, tačno u podne, održana vanredna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije sa jednom tačkom dnevnog reda - Upravljanje situacijom u slučaju potvrđene pojave virusa COVID 19 u Subotici, na teritoriji severnobačkog upravnog okruga u skladu sa predviđenim procedurama rada štaba.

Kako je navedeno u saopštenju, koje prenosi portal Subotica.com, članovi štaba upoznati su sa aktuelnom epidemiološkom situacijom kao i svim neophodnim merama zdravstvenog nadzora koje su sprovedene od nadležnih i ovlašćenih zdravstvenih ustanova.

Utvrđeno je da je situacija na nivou Severnobačkog okruga u celosti pod kontrolom, kao i da ne postoji potreba za uvođenje bilo kakvih vanrednih mera postupanja.

Nije poznato ni da li će biti otkazana javna okupljanja u ovom gradu, kao što je slučaj, recimo, u Novom Sadu, gde je zbog korona virusa otkazan Novosadski onkološki kongres, koji je trebalo da bude održan od 12. do 14. marta, a pre toga i Međunarodni predolimpijski turnir u basketu, takođe.

Subotičani sa kojima je razgovarala ekipa Tanjuga kažu da nisu uplašeni, a ima onih koji napominju da će svakako biti obazriviji i još odgovorniji prema sebi i svom zdravlju.

U apotekama u Subotici maski za lice nema, kao ni gelova za dezinfekciju ruku, pa čak ni vlažnih maramica. Od jutros je potražnja za maskama i dezinfekcionim sredstvima, kažu u apotekama, još veća. Napominju da već mesec dana nema maski ni u Somboru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading