Epidemiolog Tiodorović: Korona će sigurno stići u Srbiju, ali nema mesta panici

Autor: Tanjug

Vesti

05.03.2020

22:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za Blic da će virus korona sigurno stići u srbiju, ali da nema mesta panici, jer u 80 odsto slučajeva bolest ima vrlo blage simptome.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Branislav Tiodorović

Naša zemlja praktično je opkoljena, piše Blic, jer samo četiri zemlje na Balkanu su bez potvrde o obolelima, a epidemiolozi smatraju da je gotovo sigurno da će virus "pokucati i na naša vrata".

Tiodorović kaže da čienjica da se virus pojavio u Banjaluci uvećava mogućnost da se to dogodi i kod nas, jer smo, kaže, otvorena država koja hoće da sarađuje s Evropom i svetom.


- Da ne pričamo koliko smo vezani sa Republikom Srpskom i okolnim zemljama u regionu i sasvim je očekivano da se virus pojavi i kod nas - kazao je Tiodorović.

On napominje da ogromno iskustvo iz Kine i Italije pokazuje da su u 80 odsto slučajeva simptomi bolesti blagi, ali upozorava da to može i da komplikuje situaciju, jer većina obolelih s blagim simptomima može da prenese virus i ne znajući da ga imaju.

Takvi ljudi se slobodno kreću, dodaje, i mogu tako da zaraze neke od hroničnih bolesnika, one sa smanjenim imunitetom, zbog čega upozorava:

- Zato i kažemo da se svakog trenutka može pojaviti, iz časa u čas se menja situacija - naglasio je Tiodorović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading