Ne ispuštamo iz ruke leglo zaraza, a onda se žalimo na virus! Otarasite se OVE navike i bakterije će biti daleko, daleko od vas!

Autor:

Vesti

04.03.2020

14:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se žalite čim uđete u gradski prevoz, jer vam smeta što ljudi dišu i možete da se zarazite ili vas izluđuje zatvoren prozor u kancelariji i bakterije koje kruže u vazduhu, e pa pre nego što počnete sa kuknjavom, ispustite aman telefon iz ruke i ne čačkajte "mečku", jer se upravo na ekranu krije gomila zaraze!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Naime, naučnici su upozorili da prljavi ekrani telefona mogu biti glavni izvor zaraze infekcijama, a posebno korona virusa ako ga ne čistite redovno.

- Ako perete ruke redovno i onda počnete da dirate ekran svog smartfona, pa potom lice, eto potencijalne rute za infekciju - kaže Vilijam Kevil, profesor na Univerzitetu u Sauthemptonu.

Površine poput stakla, od kojeg se uglavnom prave ekrani smartfona, relativno su inertna i idealno su okruženje za razvoj virusa.

On predlaže da bi dva puta dnevno trebalo da čistimo telefone, jednom u vreme ručka i jednom u vreme večere.

- Svaka površina koja je kontaminirana respiratornim sekretima potencijalno je zarazna - rekao je Majk Barer, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu u Lečesteru.

Naime, prosečna osoba podigne svoj pametni telefon 2.600 puta dnevno, pokazalo je istraživanje sprovedeno od strane istraživačke firme Scout, a koristimo ga čak 76 puta dnevno tokom dužeg perioda.

Iz kompanije Apple zato predlažu čišćenje površina telefona mikrofiberom i sapunom.

Međutim, profesor Mark Fielder, mikrobiolog sa Univerziteta Kingston kaže da je jako mala šansa da na ovaj način dobijete virus.

- Manje je verovatno da je uzrok prenosa mobilni telefon, a više da su u pitanju neoprane ruke. Zato što češće perete ruke manja je šansa i da se zarazite virusom koji se potencijalno nalazi na ekranu vašeg telefona - ističe on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading