Omladina nam govori nerazgovetno, epidemija skraćenica u jeku, a evo koliko samo reči aktivno koriste deca u Srbiji

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.03.2020

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji vlada epidemija poštapalica, skraćenica, reči stranog porekla, a veliki broj dece govori nerazgovetno ili ima neku govornu manu, rečeno je danas na promociji knjige "Progovori da vidim ko si", na sajmu knjiga u Novom Sadu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

- Procenjuje se da svakog dana izgovorimo više od 30.000 reči, ali mladi aktivno koriste svega 2.000 reči. Sa tako suženim rečnikom, ne mogu da se izraze na pravi način - rekao je Milan Bosiljčić, jedan od osnivača Udruženja "Izražajnost".

Knjigu "Progovori da vidim ko si" akreditovao je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao dodatno nastavno sredstvo za bolje usmeno izražavanje namenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola.

Knjiga sadrži više od 20 audio i video lekcija, koje čitaoci pokreću skeniranjem kju-ar koda i pomoću kojih dobijaju smernice kako se može unaprediti usmeno izražavanje.

Svaki čitalac ima mogućnost da pošalje audio zapis određenih zadataka, a stručnjaci iz Udruženja "Izražajnost" će im odgovoriti i uputiti ih kako mogu da poboljšaju svoje govorne navike.

- Najbolji način da postanemo dobri govornici jeste da govorimo, da govorimo i da - govorimo. Čitanjem knjige na temu kulture govora mi ne možemo sasvim ovladati govorničkim veštinama. Ona nam daje podsticaj i pokreće nas da osvestimo o čemu bi sve trebalo da razmišljamo kako bismo govorili razumljivo, dinamično, ritmično, jasno, jezgrovito - rekao je na promoviji autor knjige Slobodan Roksandić.

Dodaje da oni koji imaju dobre govorne navike, postaju sigurniji i dobijaju krila da na pravi način predstave sebe i svoje ideje, ma čime se u životu bavili.

Izdavanje knjige "Progovori da vidim ko si" sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

- Važno je da razvijamo kulturu govora, da negujemo srpski jezik i to je dužnost svih nas. Uverena sam da je ova knjiga od višestrukog značaja, jer daje podsticaj deci, mladima, roditeljima i prosvetnim radnicima da unapređuju usmeno izražavanje i na zabavan način uče kako da postanu bolji govornici - rekla je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, a navode u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading