Na pet lokacija i najmlađi mogu da uče programiranje

Autor: Republika

Vesti

03.03.2020

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako mislite da ne postoji mesto gde deca od najranijeg uzrasta mogu da uče osnove programiranja, varate se. Doduše, do pre tri godine je bilo tako, međutim, onda je rođena ideja o Procoding školi programiranja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U parkiću, u periodu kada su blizanci mama Ane napunili pet godina, ona je krenula da istražuje da li za taj uzrast postoje alati koji decu mogu da podstaknu da razmišljaju kreativno, logički, a da se ujedno i zabave. Kao programerki bilo joj je interesantno i da ih upozna sa osnovnim konceptima programiranja. U pretrazi, naišla je na programski jezik Scratch Junior i isprobala njegove mogućnosti zajedno sa svojom decom. Tada na tržištu nije postojao nijedan edukativni centar koji bi obezbedio tako maloj deci da se upoznaju sa programiranjem, a razgovarajući o ovoj temi sa drugim roditeljima, uvidela je i njihovu želju da se kod dece razviju nove veštine. Od tog trenutka, za manje od godinu dana nastao je Edukativni centar Procoding.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Danas, dve godine nakon osnivanja, osnovni koncept se proširio, u ponudi postoji preko 20 kurseva, takoreći za sve uzraste. Nastava je na početku organizovana na Novom Beogradu u jednom malom lokalu, da bi se vrlo brzo proširila na još pet lokacija u gradu. Ostvarena je saradnja sa većim brojem škola u Beogradu. Takođe postoji veliki broj lokacija gde učenici mogu da pohađaju kurseve bilo da je to programiranje u Scratchu (za učenike nižih razreda) ili programiranje u trenutno najpopularnijem jeziku Pythonu (za učenike viših razreda), ali i da naprave igrice na mobilnom telefonu koristeći AppInventor. Pored učenja programiranja, učenicima je na raspolaganju veliki broj robota. Uzrast od 5+ godina ima prilike da se upozna sa 4 različite vrste robota, malo stariji imaju priliku da naprave nekoliko desetina različitih robota-mehanizama koristeći lego setove za edukaciju, dok tinejdžeri imaju priliku da se upoznaju sa senzorima koristeći mBot robote. Određeni broj kurseva podrazumeva i učenje elektronike na konkretnim primerima i zanimljivim projektima.

Procoding edukacija najmlađih je uveliko aktuelna u centru Beograda, na Voždovcu, u Denkovoj bašti, na dve lokacije na Novom Beogradu. Najnovija lokacija je Vinča.

Više pročitajte na sajtu procoding.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading