IMA SE, MOŽE SE: Za vilu na Dedinju iskeširao 4.500.000 evra!

Autor:

Vesti

03.03.2020

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najskuplja nekretnina u Srbiji prodata u prošloj godini bila je kuća na Dedinju u Užičkoj ulici. Nju je novi vlasnik platio 4.500.000 evra, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ova ulica, koja decenijama važi za simbol moći, bogatstva i uticaja, očigledno i dalje predstavlja jednu od najatraktivnijih lokacija u Beogradu - objašnjavaju u RGZ.

Uz Dedinje, navode nadležni, kao tradicionalno atraktivna lokacija u Srbiji se od početka njegove izgradnje nametnuo i Beograd na vodi.

Na ovoj lokaciji prodat je najskuplji stan u Srbiji, čija je vrednosti bila 1.319.888 evra, a kvadrat tog stana plaćen je 8.683 evra.

- Da u Srbiji ima ko da plati ovako skupe stanove, pokazuju podaci RGZ, među kojima je evidentirano nekoliko ugovora sa sličnim postignutim cenama - kažu u Geodetskom zavodu.

I mada novogradnja nudi svoje prednosti, centar glavnog grada, kažu, oko Trga republike i Knez Mihailove ulice, ipak drži visoke cene, pa je tako, iako starogradnja, na Obilićevom vencu kupljen stan po ceni od preko 6.000 evra za metar kvadratni.

Kada je reč o načinu plaćanja pri kupovini stanova u Srbiji, interesantno je da se u oko 70 odsto slučajeva kupuje za keš, dok su samo 30 procenata kreditni kupci.

Na ceni i stara gradnja

Najskuplja starogradnja bila je na Obilićevom vencu u Beogradu, gde je stan plaćen 700.000 evra, odnosno 6.086 evra po kvadratnom metru.

Kod poslovnih prostora najskuplji kvadratni metar starogradnje bio je u Knez Mihailovoj - 14.032 evra, dok je najskuplja novogradnja bila u Kneza Miloša Residence - 4.270 evra.

Garažna mesta u novogradnji na Vračaru u Cara Nikolaja plaćana su i 2.727 evra, dok je najskuplji kvadrat garaže u starogradnji bio 2.000 evra u Ulici vojvode Šupljikca na Zvezdari.

Međutim, nisu samo kuće i stanovi na visokoj ceni, u Srbiji je veoma traženo i dobro poljoprivredno zemljište.

Najveća površina u prometu poljoprivrednog zemljišta, nešto više od 559 hektara, plaćena je 4.800.000 evra na teritoriji opštine Novi Bečej.

Ukupna vrednost tržišta nepokretnosti u 2019. godini bila je oko 4,1 milijarde evra i povećana je 12 odsto u odnosu na 2018, upravo zbog povećanja prodaje u novogradnji, kažu nadležni.

Najviše novca je učestvovalo na tržištu nepokretnosti u Beogradu, blizu 2,2 milijarde evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

03.03.2020 09:19

Vrli zanimljivo,samo još kažite da to kupuju skojevci i komunisti pa da zaokružimo ili neki član rasničkog saveta.Demokratija.