Veći budžet za lečenje obolelih od retkih bolesti: Ove godine izdvojeno više od 2,4 milijardi dinara

Autor: Telegraf

Vesti

29.02.2020

21:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za obolele od retkih bolesti u ovoj godini obezbeđeno je preko 2,4 milijarde dinara, što je povećanje od 11,6 odsto u odnosu na prošlu, kada je za te namene bilo obezbeđeno više od dve milijarde, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustarcija

Navode i da je u prethodnih par godina za lečenje obolelih od retkih bolesti izdvojeno više od 6,5 milijardi dinara, te podsećaju da je u cilju razmene iskustava i omogućavanja dijagnostike i lečenja za decu iz Srbije u Nemačkoj, ministar Zlatibor Lončar juče u Beogradu razgovarao sa nemačkim ekspertima za retke bolesti -  profesorom Holgerom Tonisom, šefom Komisije za genetičko testiranje, Robert Koh Instituta, i profesorom Mihaelom Tideom, generalnim direktorom Scenarijum grupe.

Iz Ministarstva navode da je država 2018. godine izdvojila dve milijarde dinara za lečenje obolelih od retkih bolesti, a pre 2012. godine nijedan dinar nije izdvajan za te namene.

Dodaju i da se 2012. godine u Srbiji svega osam pacijenata lečilo od retkih bolesti, dok se danas oko 200 dece leči od retkih bolesti.

- Broj retkih bolesti koje se leče iz sredstava budžeta povećan je sa dva na 19 različitih vrsta retkih bolesti koje spadaju u grupu urođenih bolesti metabolizma, retkih tumora, hereditarni angioedem, plućna arterijska hipertenzija i spinalna mišićna atrofija - navode iz Ministarstva zdravlja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading