Unapređenje položaja obolelih od retkih bolesti prioritet Ministarstva zdravlja

Autor: Republika

Vesti

29.02.2020

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo zdravlja i u 2020.godini nastavlja sa aktivnostima koje za cilj imaju unapređenje položaja lica obolelih od retkih bolesti. U prethodnih par godina za lečenje obolelih od retkih bolesti izdvojeno je preko 6,5 milijardi dinara. Ministar Lončar juče razgovarao sa nemačkim ekspertima za retke bolesti, u cilju razmene iskustava i omogućavanja dijagnostike i lečenja za decu iz naše zemlje u Nemačkoj.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zlatibor Lončar

Za obolele od retkih bolesti u ovoj godini obezbeđeno je preko 2,4 milijarde dinara, što predstavlja povećanje od 11,6% u odnosu na 2019.godinu, kada je za ove namene obezbeđeno preko 2 milijarde dinara. I 2018. godine država je izdvojila 2 milijarde dinara za lečenje obolelih od retkih bolesti, a pre 2012. godine nijedan dinar nije izdvajan za ove namene. Takođe, treba istaći da se 2012. godine u Srbiji svega 8 pacijenata lečilo od retkih bolesti, dok se danas  oko 200 dece leči od retkih bolesti.

Dalje, i broj retkih bolesti koje se leče iz sredstava budžeta povećan je sa 2 na 19 različitih vrsta retkih bolesti koje spadaju u grupu urođenih bolesti metabolizma, retkih tumora, hereditarni angioedem, plućna arterijska hipertenzija i spinalna mišićna atrofija.

U cilju daljeg unapređenja položaja obolelih od retkih bolesti, odnosno omogućavanja dijagnostike i lečelja naših građana u najboljim nemačkim zdravstvenim ustanovama, Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar sastao se juče sa stručnjacima za retke bolesti iz Nemačke, profesorom Holgerom Tonisom, šefom Komisije za genetičko testiranje, Robert Koh Instituta, i profesorom Mihaelom Tideom, generalnim direktorom Scenarijum grupe.

Sastanak i boravak nemačkih lekara u našoj zemlji deo je saradnje koja je dogovorena između ministra zdravlja Srbije dr Zlatibora Lončara i nemačkog ministra zdravlja Jensa Špana, a u okviru koje su naši zdravstveni radnici prethodne jeseni posetili najrenomiranije zdravstvene ustanove u Nemačkoj, u cilju razmene stručnih znanja i ekspertiza u oblasti retkih bolesti, i omogućavanja lečenja i dijagnostike za decu iz naše zemlje u Nemačkoj.

Nemački zdravstveni radnici su nakon sastanka sa ministrom Lončarom održali i predavanje za naše lekare, a u toku posete obićiće i nekoliko zdravstvenih ustanova kako bi se uverili u mogućnosti i kapacitete za lečenje u našoj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading