Jedan od najboljih stručnjaka za Srpski telegraf: Toplo vreme ubiće virus!

Autor:

Vesti

29.02.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa, ali je pitanje dana kada će se virus pojaviti i kod nas. Ipak, razloga za paniku i strah nema.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Branislav Tiodorović

Ovako za Srpski telegraf objašnjava epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović. On ističe da očekuje da će se situacija sa koronavirusom polako smiriti krajem aprila i početkom maja.

- To ne znači da nećemo imati obolelih, ali će ultravioletno zračenje sunca i lepše vreme stvoriti nepovoljne uslove za razvoj i širenje virusa, što je prirodan tok razvoja epidemije. Koronavirus, na sreću, spada u grupu RNK virusa, koji se ne mogu dugo zadržati u čovekovom organizmu - objašnjava dr Tiodorović.

*Da li osoba koja je preležala koronavirus može ponovo da se zarazi?

- Po onome što su naučnici dosad otkrili, posle bolesti ostaje određena vrsta imuniteta koji potraje šest meseci, godinu dana, kod nekog čak i više godina, što je potpuno individualno. Vesti koje su se pojavile da je neka žena po drugi put obolela od koronavirusa treba uzeti sa oprezom i utvrditi da li su testiranja dobro urađena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

*Zašto muškarci obolevaju i umiru više od žena?

- Ja se ne bih s tim složio. Procentualno, tačno je da muškarci više obolevaju, ali to zavisi o kojoj zemlji pričamo. Ako govorimo o društvu gde su muškarci više eksponirani, kreću se i u kontaktu su sa drugim ljudima, logično je i da će lakše zaraziti. Ne verujem da ćemo u Evropi imati takvu situaciju, već će u podjednakom broju obolevati oba pola.

Širenje lažnih vesti i panike može da nanese veliku štetu

*Simptomi običnog gripa i koronavirusa su vrlo slični, kako ih razlikovati?

- Početak bolesti je gotovo identičan. Povišena temperatura, kijavica, kašalj, glavobolja, otežano disanje, simptomi su kod obe bolesti. Smrtnost izaziva akutni respiratorni sindrom (ARS), odnosno stanje u kome su pluća toliko opterećena da pacijent više ne može da diše i umire. Upala pluća kod koronavirusa nastaje kad virus napadne epitelne ćelije respiratornog sistema u donjim disajnim putevima, što brže dovodi do teškog oblika pneumonije. Suštinske razlike nema osim da se utvrdi da li pacijent dolazi iz nekog od zaraženih područja kao što su Kina ili Italija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Negativan test kod 25 osoba

Prema podacima Ministarstva zdravlja, do 27. februara u Institutu Torlak na koronavirus je testirano 25 osoba i svi testovi su bili negativni. Oni koji osete simptome, a dolaze iz zaraženih područja, mogu se javiti na broj telefona 064/8945-235.

*Mnogo se lažnih vesti pojavilo poslednjih dana.

- Širenje lažnih vesti i panike može da nanese veliku štetu, nijedna epidemija nije samo zdravstveni problem već i psihološki, socijalni, ekonomski, pa i politički, ako ćemo pravo. Strah je normalna ljudska osobina, međutim, panika je psihopatologija, čovek u panici ne rezonuje onako kako treba. Nema potrebe za tim. Naš zdravstveni sistem i lekari su sposobni i obučeni da nose sa ovakvim problemima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading