Steže se obruč oko Srbije: I devojka mladića iz Zagreba zaražena koronavirusom! Broj obolelih raste u Grčkoj i Rumuniji!

Autor:

Vesti

28.02.2020

13:58 >> 14:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj obolelih od korona virusa raste svakog dana. Zasad je potvrđen virus kod više od 83.300 ljudi, a umrlo je više od 2.850 ljudi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su, objavljeno je u petak ujuto. Reč je o dvoje ljudi koji su bili u kontaktu s prvim zaraženim i trećim zaraženim. Od dva nova obolela jedan je u Zagrebu, a drugi u Rijeci i oboje su bili zadnjih dana u karantinu. 

- Oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prenos zaraze ipak potreban neki bliži kontakt. Svi novozaraženi su ranije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije reč o nekim novim spoljnim slučajevima zaraze. To su kontakti prvo i treće zaraženog - pojasnila je direktorka Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić

U Rumuniji su danas potvrđena još dva slučaja koronavirusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na tri, saopšio je zamenik ministra zdravlja te zemlje Nelu Tataru.

On je rekao da je reč o 45-godišnjem muškarcu iz okruga Maramureš na severu zemlje i 38-godišnjoj ženi iz grada Timisoara na zapadu.

Tataru je rekao da su se oboje nedavno vratili iz Italije, prenosi Rojters.

Sve što niste znali o kornavirusu a trebali bi

Sve merodavne i tačne informacije o koronavirusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs. Na ovom sajtu će svakoga dana, u 8 sati i u 18 sati, biti dostupne najnovije informacije o širenju korona virusa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji nema registrovanih slučajeva. U Nacionalnoj Referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do 27. februara testirano je 25 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Svi uzorci su bili negativni. Juče je do 18 sati testirano još sedam osoba, takođe su svi negativni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading