Dva muškarca u izolaciji u Šapcu! Jedan se vratio sa Tajlanda, drugi iz Milana i ima povišenu temperaturu

Autor: Novosti, Republika

Vesti

25.02.2020

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvojica mukaraca smeštena su na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Dr Laza Lazarević" u Šapcu, zbog sumnje da bi mogli biti zaraženi korona virusom.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Kako pišu mediji, prvi hospitalizovani jedno vreme boravio je na Tajlandu, a drugi se pre nekoliko dana vratio iz Milana u Italiji.

Hospitalizovani muškarci nalaze se u propisno opremljenim izolacionim jedinica, gde medicinsko osoblje ulazi samo i isključivo prema proceduri i u skladu sa izdatim algoritmima, odnosno, uputstvima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Pozvani su epidemiolozi šabačkog Zavoda za javno zdravlje da uzmu uzorke materijala radi analiza na Institutu za virusologiju "Torlak". Pacijenti nisu respiratorno ugroženi i nisu na kiseoniku, ali imaju siptome sezonskog gripa - kaže za "Novosti" specijalista higijene dr Borka Kokanović iz republičke sanitarne inspekcije, prenose Novosti.

Putnik iz Milana ima temperaturu

Muškarci su izdvojeni jer dolaze sa označenih područja. Putnik na Tajland tamo je boravio u vreme dok nije bilo izolovanih slučajeva korona virusa, dok je putnik iz Milana dobio temperaturu, pa prema propisima, njegovo zdravstveno stanje mora biti praćeno i kontrolisano.

- Svi kojima je na bilo koji način ugroženo zdravlje moraju dodatno biti oprezni i pridržavati se saveta lekara. Ovo znači više pranja ruku, manje nepotrebnih socijalnih kontakata i dosta raznovrske ishrane bogate vitaminima, mineralima i proteinima - kaže dr Kokanović.

Doktorka Kokanović upozorava da sezonski grip isto kao i korona virus, ugrožava ljude koji se neuredno i loše hrane, trudnice, dojilje, malu decu i stariju populaciju. Takođe, ugrožene su i osobe izložene teškim terapijskim procedurama, poput onih koji su na citostaticima, ili oboleli od autoimunih bolesti.

Inače, Opšta bolnica u Šapcu, koja pored šabačkog kraja pokriva i deo Srema, odavno je sprovela sve pripreme neophodne za prijem većeg broja pacijenata. Opredeljeno je edukovano osoblje da se brine o potencijalnim obolelima, kao i dovoljna količina neophodnih lekova i drugog materijala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading