Kupila sinu skupa kola! Gordana priznala da je iz suda uzela više od 15 miliona dinara

Autor: Telegraf

Vesti

24.02.2020

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gordana Radivojević (62), bivša službenica računovodstva u Višem sudu u Nišu osuđena je danas na pet godina zatvora jer je za poslednjih petnaest godina proneverila više od petnaest miliona dinara. Dok je u istrazi negirala delo koje joj se stavljalo na teret, na suđenju je u potpunosti priznala da je konstantno uzimala novac iz sudskog depozita, te da je čak svom sinu od tih para kupila vozilo "audi" A4.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustarcija

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Nišu, pred kojim je vođen krivični postupak, obavezalo je Gordanu da budžetu Srbije 15.042.953. dinara za koliko je preciziranom optužnicom utvrđeno da je oštećena država te da joj se oduzme skupoceno vozilo.

Zamenik višeg javnog tužioca Aleksandra Grujić je u završnoj reči za Gordanu zatražila čak deset godina zatvora.

- Da je optužena izvršila krivično delo pronevere u produženom trajanju utvrđeno je iz njenog priznanja i ostalim dokazima izvedenim tokom sudskog postupka, pa tražim da joj sud izrekne najmanje deset godina zatvora. Takođe, predlažem da joj se izrekne mera oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim delom u korist budžeta Srbije, te da joj se oduzme vozilo "audi" A4. Takođe smatram da postoji zakonski osnov da joj se produži pritvor jer bi njeno puštanje na slobodu moglo da izazove uznemirenje javnosti - kazala je Grujić.

Gordanin branilac advokat Saša Knežević u svom završnom obraćanju ukazao je da je odbrana vođena na način koji je doprineo da se postupak okonča efikasno iako je moglo da bude i drugačije.

- Odlučili smo se za korektnu varijantu odbrane, iako smo mogli da postavimo pitanje odgovornosti i ljudi koji su bili članovi popisnih komisija koje su godinama ustanovljavale da je sve u redu za novcem u sudskom depozitu. Nismo išli na tu varijantu da ne otežavamo posao sudu, pa to treba imati u vidu prilikom odmeravanja kazne kao i njeno korektno držanje pred sudom i priznanje dela koje joj se stavljalo na teret. Takođe, smatram da bi kazna koja joj se izriče morala da bude adekvatna sudskoj praksi koja u najvećem broju slučajeva za takva dela odmerava kazne od dve do tri godine. Tokom svoje advokatske karijere branio sam veći broj optuženih za ubistva od kojih su dva bila teška, a niko nije dobio više od osam godina zatvora - naglasio je Knežević.

On se usprotivio i predlogu tužilaštva da se njegovoj klijentknji produži pritvor ističući da floskula uznemirenja javnosti, na koje se pozvalo tužilaštvo, nije dovoljno precizna jer ne objašnjava na koji način i u kojim slučajevima dolazi do takve situacije.

- Pritvor nije kazna već mera da se postigne određeni cilj kao što je zaštita nečije bezbednosti - objasnio je Knežević.

Obrazlažući odluku da Gordani izrekne dvostruko manju kaznu od one koju je predložilo tužilaštvo, sudija Bojan Vujačić je kazao da je smatrao da će i njome biti postignuta svrha kažnjavanja.

- Sud je uzeo u obzir korektno držanje optužene pred sudom te njeno priznanje dela koje joj se stavljalo na teret - rekao je Vujačić.

Sud je odlučio da se do pravosnažnosti presude Gordani pritvor zameni blažom merom, zabranom napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora.

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka Gordana je uzimala novac koji su okrivljeni ostavljali kao jemstvo da bi se branili sa slobode. Klupko je počelo da se odmotava aprila prošle godina, kada je čovek koji je položio 30.000 evra kao jemstvo za Nišliju Zorana Đ. kome se sudilo za pokušaj ubistva, zatražio da mu se pare vrate jer je on stupio na izdržavanje kazne.

Iako je Zoran u međuvremenu pobegao, to nije uticalo na aktivaciju jemstva, pa je čovek koji je za njega garantovao tražio od suda svoje pare. Službenica mu je isplatila jemstvo, ali novcem iz drugog predmeta čime se razotkrila s obzirom na to da se novčanicama koje se predaju sudu upisuju serijski brojevi.

Da bi prikrila proneveru, sudska službenica čak petnaest godina nije išla na godišnji odmor kako niko od njenih kolega ne bi ustanovio manjak u depozitima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading