SRBIJA POLAŽE ISPIT IZ HUMANOSTI: Šestoro mališana čeka našu pomoć

Autor:

Vesti

23.02.2020

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reportaža iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, gde smo posetili šestoro mališana (od tri do 15 godina) koji su osam meseci živeli bez roditelja, dirnula je mnogobrojne čitaoce. Surova sudbina naterala je brata i pet sestara iz sela Novi Kozjak kod Alibunara da prerano odrastu, a na nama je da ih, koliko je moguće, sada vratimo u detinjstvo.

Foto: RTS/printscreen
Hrabri mališani koji vode najtežu bitku

Podsetimo, šestoro dece živelo je samo osam meseci jer im je otac u zatvoru, a majka ih je samo povremeno obilazila. Nisu želeli da se razdvajaju, najstariji brat i sestra, oboje po 15 godina, vodili su brigu o svima. Dečak je nadničio, radio najteže poslove samo da zaradi neki dinar da prežive, devojčica se starala o sestricama, prala, kuvala, održavala kuću.

Kako da pomognete

Srpski telegraf poziva sve ljude dobre volje da se priključe akciji za pomoć ovoj deci. Javite se na mejl redakcija@srpskitelegraf.rs ili na broj telefona 011/6558-671

U međuvremenu, kada je priča izašla u javnost, reagovale su nadležne službe (utvrđeno je da je najveći krivac što niko nije reagovao ranije Centar za socijalni rad u Alibunaru) i majci je zabranjen prilaz, a deca su prebačena u Dečje selo u Sremskoj Kamenici.

Pre tri dana ekipa našeg lista odnela je u Dečje selo poklone za ovu decu. Poneli smo ono za šta smo smatrali da je najneophodnije, a "Pertini" je spremio pakete sa igračkama. Iako sada u Dečjem selu imaju uslove za sređen i normalan život, potrebni su im garderoba, obuća, sredstva za higijenu, igračke, školski pribor...

Koliko su stara deca

  • dečak 15 godina
  • devojčica 15 godina
  • devojčica 12 godina
  • devojčica 10 godina
  • bliznakinje 3 godine

Njih šestoro, kako nam je rekao direktor Dečjeg sela Mirko Jankelić, ostaće zajedno u jednoj od tamošnjih kuća s obzirom na to da je zaključeno da razdvajanje nikako ne bi bilo dobro za njih.

Svih šestoro prošlo je preglede i danas najverovatnije kreću u vrtić i školu. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading