Stručnjaci zabrinuti: Srbija na pragu nove epidemije rubeola, malih boginja i zaušaka, a ovo je glavni krivac za to

Autor: Kurir, Republika

Vesti

22.02.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcinacija MMR u pojedinim opštinama zabrinjavajuće je niska - jedva preko 50 odsto, pa stanovništvu opet prete zaražne bolesti koje su od 2017. uzele 15 života.

Foto ilustracija

Srbiji ponovo preti epidemija malih boginja, ali i rubeola i zaušaka, jer je obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom, koja štiti od tih bolesti, u pojedinim srpskim opštinama zabrinjavajuće nizak.

Tako je u Jagodini vakcinacija 55,3 odsto, na Ubu 55,9 odsto, a u Beočinu i Zrenjaninu jedva da je prešla 70 odsto. Infektolozi ističu da je stanje alarmantno jer je neophodno da taj procenat bude blizu 95 odsto, budući da samo to čuva kolektivni imunitet i sprečava izbijanje epidemija. A ona koja je počela krajem 2017. odnela je 15 života.

Poslednji podaci Instituta "Batut", koji su za 2018, govore da je na nivou cele Srbije obuhvat vakcinacijom MMR 93,4 odsto. Primera radi, 2017. bila je 85,2 odsto. Ipak, prema njihovim podacima, postoje mesta u Srbiji koji su daleko ispod 95 odsto i predstavljaju potencijalna žarišta odakle bi mogle da buknu epidemije malih boginja, zaušaka i rubeola.

- Opštine sa najnižim obuhvatom u centralnoj Srbiji su Jagodina 55,3 i Ub 55,9 odsto, u Vojvodini su to Beočin 71,5 i Zrenjanin 72 odsto. I dalje se beleži znatan broj opština sa obuhvatom ispod 90 odsto, odnosno ispod 80 odsto. Revakcinacija protiv morbila, rubeola i zaušaka pre polaska u prvi razred osnovne škole tokom 2018. sprovedena je sa obuhvatom od 91,6 odsto na nivou Srbije - navode u "Batutu" za Kurir i dodaju da je najniža u Jablaničkom okrugu - 84,4, Kolubarskom 84,7 i Južnobačkom 84,6 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com

I revakcinacija problem

- Najniži obuhvat revakcinacijom MMR imaju opštine Doljevac sa 43,5 odsto i Sečanj sa 40,6 - kažu u Batutu i dodaju da je "jedna od strategija u planu aktivnosti za eliminaciju morbila pravovremenost vakcinacije MMR vakcinom od 95 odsto, uz obuhvat sa dve doze od najmanje 95 odsto".

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog, kaže da su pojedini gradovi u Srbiji potencijalna žarišta i da postoji opasnost da se epidemije povrate i ponovo zavladaju Srbijom:

- Nije toliko strašno kada je vakcinisano iznad 90 odsto dece. Međutim, vrlo je alarmantno kada je obuhvat daleko ispod tog procenta jer se upravo u tim mestima ugrožava čitavo stanovništvo naše države od pojave malih boginja, zaušaka i rubeola. Osim toga, ljudi koji ne vakcinišu svoju decu ugrožavaju pacijente s oslabljenim imunitetom, koji ne bi smeli da prime vakcinu, ili decu obolelu od raka, koja, takođe, ne bi smela da se vakcinišu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ana

22.02.2020 22:42

Veliki broj dece je otišao u inostranstvo kod svojih roditelja, ili se već od ranije nalaze sa roditeljima u inostranstvu. Ali se vode u našim evidencijama kao naši državljani.