Opasan izazov hara društvenim mrežama: Deca masovno učestvuju u "igri" koja može da izazove opekotine, strujni udar, pa čak i smrt!

Autor: blic.rs

Vesti

22.02.2020

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova igra izazova pod nazivom "Outlet/penny challenge" postala je sve popularnija među decom i mladima u svetu bez obzira na to što može izazvati ozbiljne posledice.

RepublikaFoto: Photo by McKaela Lee on Unsplash
Foto: Ilustracija

Ova opasna igra pojavila se na TikTok aplikaciji i od učesnika zahteva da ubace novčić između punjača za mobilni i utičnice, snime šta se događa, a zatim taj snimak objave na svom profilu.

Stručnjaci upozoravaju da punjač iako nije u potpunosti priključen u utičnicu ipak omogućava punjenje uređaja, a često se kao nuspojava pojavljuju uništene instalacije o čemu su izveštavali brojni svetski mediji.

Koliko je ova igra uzela maha dokaz je i poslednji policijski izveštaj iz Masačusetsa gde su dvojica tinejdžera optužena za izazivanje požara u ’’Vitman – Henson’’ srednjoj školi i protiv njih je pokrenut krivični postupak zbog pokušaja paljenja državne ustanove i uništavanja javne svojine.

Pored materijalne štete, ova igra nanela je brojnim učesnicima i telesne povrede u vidu opekotina, a nadležni upozoravaju da, u zavisnosti od vrste instalacije, može doći i do izuzetno jakog strujnog udara koji može izazvati smrt.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Apel roditeljima

Povodom pojave novih igara izazova na internetu u kojima učestvuju deca i mladi državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, apelovala je na roditelje, staratelje i nastavnike da savetuju decu da ne učestvuju u takvim igrama i da obavezno prijave slučaj Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu na broj telefona 19833.

- Nadzor odraslih nad ponašanjem dece i mladih prilikom korišćenja novih tehnologija je ključan za povećanje njihove onlajn bezbednosti. Najmlađi korisnici interneta su najranjivija korisnička kategorija, jer iako su vešti u upotrebi tehnologija, nemaju dovoljno životnog iskustva niti kritičke svesti da uvide sve onlajn opasnosti. Takozvane onlajn ’’igre izazova’’ koje deci i mladima deluju zanimljivo i uzbudljivo mogu ozbiljno da ugroze njihovu bezbednost, zbog čega je veoma važno da se razgovara sa njima o mogućim negativnim posledicama – izjavila je sekretarka Matić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prema njenim rečima, pravilo broj jedan prilikom korišćenja interneta je ne prihvatati zahteve od nepoznatih osoba, što uključuje i zahteve i predloge za učešće u takvim igrama, čak i kada postoji pritisak vršnjaka da odgovore na takve onlajn izazove.

- Digitalne tehnologije mogu da podstiču kreativnost dece i mladih i na bezbedan način, zbog čega su edukacija i prevencija ključni za razvoj digitalne pismenosti i bezbednosti – poručila je sekretarka Matić.

Kako bi zajedno sprečili ovakve, ali i puno ozbiljnije štete, nužno je razgovarati i edukovati decu poručuju iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu i podsećaju da onlajn izazovi mogu biti veoma opasni i za sobom mogu ostaviti brojne žrtve kao što je to bio slučaj sa igrom Plavi kit ’’Blue Whale challenge’’ zbog koje je desetine tinejdžera širom sveta izvršilo samoubistvo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Trenutno internetom kruže izazovi kao što su ’’Cutting challange’’, tokom kojeg mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem, skalpelom ili žiletom, zatim ’’Drinking Challange’’ koji pojednostavljeno predstavlja nadmetanje u količini popijenog pića ili neke druge tečnosti a tu si i ’’Choking game’’, odnosno igra davljenja tokom koje je potrebno staviti što više različitih stvari u usta kao i ’’Passout game’’ tokom koje je potrebno zaustaviti disanje sve do trenutka pada u nesvest.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading