RODITELJI MORALI DA TRAŽE POMOĆ STRUČNJAKA: Evo koliko dece godišnje ide na odvikavanje od video-igrica

Autor: Tanjug

Vesti

19.02.2020

23:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Godišnje se na Institutu za mentalne bolesti u Beogradu zbog video-igrica hospitalizuje od 20 do 30 dece, a u 90 odsto slučajeva reč je o dečacima, piše Blic.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Problem zavisnosti od video-igrica javlja se već od malih nogu, kaže za taj list dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalne bolesti u Beogradu i šef dnevne bolnice u kojoj, između ostalog, leže i oni nesposobni da samostalno kontrolisu svoje porive kada su u pitanju video igre.

- Deca već sa dve, tri godine odlično barataju mobilnim telefonima, kompjuterima. Kreće se od toga da najpre samo gledaju, a potom sa sedam, osam godina ili čak ranije uključuju se u interaktivne video-igrice koje podrazumevaju više igrača i popularne su od dečjeg uzrasta do osoba srednjih godina - upozorava Mladenović.


Prema njeghovim rečima, interaktivne igrice su po definiciji bliže dečacima u tim godinama.

Kaže da su oba pola pod jako velikim rizikom, ali smatra da su dečaci nezreliji i brže se navuku na video-igre.

- Sve više će ovaj problem biti prisutan u društvu. Od ove godine na Institutu smo pokrenuli specijalizovani program za lečenje zavisnosti od video igara i interneta, i to je jedinstveni program za lečenje starijih od 18 godina - kaže Mladenović i dodaje da se boji da će za nekoliko godina oni postati dominantna populacija na Klinici.

- Roditelji se ne bave dovoljno decom. Neretko smatraju da je dete sigurnije kod kuće nego na ulici, što je opravdano, ali se s druge strane stvara idealna predispozicija za ove vrste zavisnosti - zaključio je dr Mladenović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading