DOBRO SE PAZITE: Ova bolest sve više i više UBIJA SRBE!

Autor: Republika

Vesti

05.10.2017

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oboljenja štitne žlezde u stalnom su porastu, a samo tokom prošle godine u Centru za endokrinu hirurgiju Kliničkog centra Srbije operisano je 678 takvih pacijenata.

Prošle godine imali smo više od 160 pacijenata operisanih zbog karcinoma, raka štitaste žlezde, kažu lekari

Načelnik Centra prof. Ivan Paunović kaže da je reč o pacijentima koji su imali dobroćudna, ali i zloćudna obolenja štitaste žlezde.

- Prošle godine imali smo više od 160 pacijenata operisanih zbog karcinoma, raka štitaste žlezde - rekao je Paunović za Tanjug.

Da li će se potpuno ili delimično odstraniti štitasta žlezda, kako kaže, zavisi od nalaza.

- Postoje pacijenti kojima ne treba da se operiše cela štitasta žlezda već je moguće da se odstrani delimično, a da ostane drugi režanj koji je zdrav. To se utvrđuje na operaciji i patohistološkim pregledom odstranjenog čvora -  pojasnio je on.

Zahvaljujući hirurgiji, najveći broj pacijenti koji su operisani od raka štitaste žlezde danas su zdravi ljudi.

- Rak štitaste žlezde je takvo oboljenje da se jedino može izlečiti hirurgijom. Veoma mali procenat pacijenata nemoguće je operisati i potrebne su druge metode lečenja - pojasnio je naš sagovornik.

Centar za endokrinu hirurgije KCS je inače jedina ustanova u Srbiji koja se isključivo bavi hirurškim lečenjem obolenja štiitaste žlezde, paraštitaste žlezde, nadbubrežne žlezde i endokrinog pankreasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading