(FOTO) Maratonac Aleksandar Kikanović trči od Loznice do Moskve!

Autor: S. PAJIĆ

Vesti

17.02.2020

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lozničanin Aleksandar Kikanović, maratonac koji je iz humanitarnih razloga prošle godine trčao do Hilandara, krenuo je danas (16. Februar) ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Lagatoru do Moskve, gde planira da stigne 9. maja i povodom sedam i po decenija pobede nad fašizmom uruči predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ikonu Svetog Đorđa. Na put dug oko 2.300 kilometara krenuo je u pratnji tima s kojim se proteklih šest meseci pripremao za ovaj poduhvat.

Foto: S. Pajić
Kikanović sa ikonom

- Do Moskve će me pratiti biciklista Nikola Tomić iz Valjeva, kao i lekar i vozač kampera u kojem ću moći da se odmorim i prespavam u dane kada ne budem trčao, a to su četvrtak i nedelja. Ikonu je radila Tamara Ristić iz Valjeva, a ja sam je nedavno nosio na Hilandar gde je osveštana. Velika mi je želja da je u ime bratskih veza srpskog i ruskog naroda lično uručim predsedniku Ruske Feteracije. Imao sam teške treninge proteklih pola godine uz budno oko trenera Aleksandra Lekića i sada sam potpuno spreman, i fizički i psihički da ostvarim svoj cilj - rekao je Kikanović pred polazak iz Loznice odakle su ga ispratili brojni sugrađani, predstavnici lokalne samouprave, bajkeri, kao i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović.

- Aleksandar Kikanović i njegov trener žele odavde iz Loznice da pošalju poruku da su Srbi i Rusi braća, da su zajedno bili u Prvom i Drugom svetskom ratu, a treba reći i to da nije bilo Putina i Rusije poslednjih godina – Kosovo bi bilo nezavisno, a Srbi proglašeni genocidnim narodom. Zahvaljujući predsedniku Putinu i Rusiji Kosovo je Srbija i tako će uvek i da bude – poručio je ministar Popović.

On je podsetio da će u Moskvi 9. maja biti centralna svečanost povodom 75 godina od pobede nad fašizmom, da će tog dana na Crvenom trgu marširati zajedno ruski i srpski vojnici i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na toj proslavi.

- Danas postoje pokušaji da se u svetu Rusi i Srbi prikažu u drugom svetlu, a zapravo su oni oslobodili celu Evropu u Drugom svetskom ratu i to ne može niko da poništi. Jedan Lozničanin jak kao cela Srbija i cela Rusija istrčaće ultramaraton od Loznice do Moskve da pokaže tu vezu koja postoji vekovima između dva slovenska naroda. Moji prijatelji iz Belorusije i Rusije će ga dočekivati na najbolji način, a siguran sam da će do cilja stići zdrav i ovu ikonu uručiti u Kremlju predsedniku Putinu, da ona za vekove pokazuje naše bratske veze – kazao je Popović.

Neviđen podvig

- To što Aleksandar namerava je neviđen podvig jer tako nešto do sada niko nije uradio. Biće prvi Evropljanin koji će pretrčati toliku razdaljinu. Od 16. februara do 9. maja treba da istrči 54 maratona, što je neverovatno zahtevno, a svi smo uvereni da će on to i uspeti - kaže trener Aleksandar Lekić.

Gradonačelnik Vidoje Petrović rekao da je da Kikanovića Loznica ispraća s ponosom na put mira i ljubavi, dok su okupljeni građani ovom hrabrom humanitarcu, koji je nedavno osnovao i fondaciju sa svojim imenom poželeli srećan put i dobro zdravlje tokom puta na kojem će dnevno trčati oko 40 kilometara. Kikanović je prvo krenuo prema Bijeljini, kako bi posetio i Republiku Srpsku, o onda će preko Pavlovića mosta preći ponovo u Srbiju odakle ga put dalje vodi kroz Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Belorusiju do Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading