Bolesni kuvari preneli deci stafilokok!

Autor: M.M. LESKOVAC - A. VUŠOVIĆ MARKOVIĆ

Vesti

04.10.2017

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bakterija stafilokok uzročnik je trovanja 149 đaka u šest beogradskih osnovnih škola, a najverovatnije su je preneli radnici firme "Ketering end bejk" koji su spremali špagete u bolonjeze sosu, kažu za Srpski telegraf u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Špageti bolonjeze u kojima je pronađena bakterija

Ova bakterija prenosi se dodirom, kijanjem i kašljanjem, a kada ispusti toksin, on opstaje čak i na veoma visokim temperaturama, objašnjava za naš list Biljana Begović Vuksanović, epidemiolog iz zavoda.

Bakterija se prenosi dodirom, kijanjem i kašljanjem, a kada ispusti toksin, on opstaje čak i na veoma visokim temperaturama, pa i u prokuvanoj hrani

- To znači da otrov ove bakterije ne možete uništiti ni kada prokuvate hranu. Stafilokok mogu preneti oni koji imaju hronični sinuzitis ili, recimo, upalu grla usled ove bakterije - kaže Begović Vuksanović.

SPORNA HIGIJENA

Ona napominje i da je ovo samo početak analiza, što znači da dalji rezultati mogu pokazati da je bilo još opasnih bakterija po decu.

- Čekamo rezultate na uzorke higijene u objektu u kojem se spremala hrana. Za nekoliko dana znaćemo da li je, osim stafilokoka, bilo još bakterija - dodaje naša sagovornica.

I pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove dr Zoran Panajotović kaže da isključivu odgovornost za trovanje dece ima proizvođač.

2 sata nakon unosa hrane zaražene stafilokokom, javljaju se mučnina i dijareja

149 đaka u šest beogradskih osnovnih škola otrovano špagetima

- Zakon je ovde jasan, isključivu odgovornost ima proizvođač, a u prometu hrane i preduzetnik. Inspekcija s vremena na vreme proverava kvalitet obroka u firmama koje se bave keteringom. Koliko često ćemo ići u kontrole zavisi od kapaciteta, broja zaposlenih i procene rizika u nekoj firmi. Te kontrole mogu biti od jedne do četiri puta godišnje - kaže dr Panajotović.

On je rekao da je firma privremeno zatvorena, a da to može da traje do okončanja postupka.

BEZ KUVANE HRANE

Većina obolele dece juče se već oporavila i nijedan školarac nije zadržan na bolničkom lečenju. Međutim, roditelje brine što narednih meseci đaci uopšte neće imati kuvanu hranu jer škole sad iznova moraju da raspisuju tender za novi ketering.

- Sin mi je u celodnevnoj nastavi, što znači da je najmanje do 16 sati u školi, i sada ostaje bez ručka na kašiku. Očajna sam što se sve ovo desilo. Prvi put sam bila srećna što je inače mrljavko, pa je imao "samo" dijareju, dok je njegov drug koji je pojeo duplu porciju povraćao ceo dan bez prestanka. Školi treba najmanje mesec dana da završi kompletnu proceduru oko odabira novog keteringa, što znači da će nam deca sve vreme biti na suvoj hrani - žali se majka prvaka iz OŠ "Braća Baruh", jedne od šest beogradskih škola čiji su đaci otrovani.

Dragomir Ivanović, direktor OŠ "Braća Baruh", kaže da će savet roditelja zasedati ove nedelje i da se nada da će problem ishrane đaka biti što pre rešen. Pitanje ishrane u školama biće temeljno rešeno, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević. On je u ponedeljak ujutru, pre nego što je došlo do trovanja učenika u šest beogradskih škola, zakazao prvi sastanak tima koji će se detaljno baviti ovom temom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading