SPASLI BEBU I PORODILJU! Detalji nesvakidašnjeg poduhvata srpskih lekara: Istovremeno operisali i radili carski rez!

Autor:

Vesti

14.02.2020

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhunski tim srpskih neurohirurga i ginekologa izveo je podvig u četvrtak uveče u Urgentnom centru, kada su spasli život Ane Antić (31) i njene bebe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako za Srpski telegraf priča dr Dušica Kocijančić Belović, koja je kao ginekolog bila u sali, istovremeno i sinhrono su rađene dve operacije - operacija epiduralnog hematoma na glavi porodilje i carski rez.

- Pacijentkinju su pronašli na ulici sa teškom povredom glave. Prvo je prevezena u Zemunsku bolnicu, a potom u Urgentni centar. Kako je pacijentkinja bila u devetom mesecu trudnoće i sedam dana pred porođaj, oko 17 sati su me pozvali kao dežurnog starijeg specijalistu ginekologa. Njoj je dijagnastikovan epiduralni hematom na glavi i hitno je morala na operacioni sto, a istovremeno morali smo i da je porodimo - priča doktorka Kocijančić Belović, kojoj je ovo bio prvi ovakav slučaj u višedecenijskoj karijeri.

Od tog trenutka je krenula trka s vremenom.

- U takvim situacijama vreme je od ključne važnosti. Pozvala sam kolege koje su stigle u rekordnom roku i odmah smo se u sali pridružili ostalim lekarima. U 17.25 na svet je došao zdrav i lep dečak težak 3,770 grama, koji je na rođenju dobio ocenu osam - priča naša sagovornica.

Majka se oporavlja

Nakon rođenja pod neobičnim okolnostima mališan je prebačen u Institut za neonatologiju, gde je pod nadzorom pedijatara i u dobrom je stanju. Njegova majka Ana oporavlja se na odeljenju neurohirurgije Urgentnog centra.

- Njeno stanje je stabilno, komunikativna je i redovno je obilazimo. Ostaće još neko vreme u bolnici dok se ne oporavi od obe operacije - kaže dr Kocijančić Belović.

Dok su ginekolozi radili carski rez, tim neurohirurga predvođen Danicom Grujičić sanirao je povredu glave kod pacijentkinje. Svi u sali su radili sinhronizovano kao švajcarski sat, a obe operacije su završene za sat i 15 minuta.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Danica Grujičić

- Brzina je bila primarna, ali ni za trenutak ni kod sebe ni kod kolega nisam uočila bilo kakav strah, neodlučnost niti bilo kakvo oklevanje. Svi smo bili kao jedno, sa samo jednim ciljem - da spasemo i mamu i bebu - kaže dr Kocijančić Belović.

Ovo je tim heroja

U timu lekara koji je spasao Anu Antić i njenog novorođenog sina bili su dr Danica Grujičić, šef tima neurohirurga, dr Rosanda Ilić, takođe neurohirurg, sa još jednom koleginicom, anesteziolog dr Zorica Stanimirović Pešić, koja je asistirala neurohirurškom timu. Drugi tim koji je radio carski rez činili su pedijatar Nataša Musić Trninić, ginekolozi dr Dušica Kocijančić Belović i dr Željka Rašlić, kao i babica Tanja Anđelković, dok im je kao anesteziolog druge ekipe bio dr Pejić, specijalizant iz Urgentnog centra.

Ona ističe da su obe operacije, i glave i carski rez, prošle bez ikakvih komplikacija, a pacijentkinja se dobro oporavlja posle ovih hirurških zahvata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading