Pasoš u Srbiji može da se dobije za 48 sati: Ovo su uslovi, a najvažnija je CENA!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

10.02.2020

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pasoš se u Srbiji dobija za sedam do deset dana ukoliko se podnese regularan zahtev za izdavanje putne isprave, ipak, ukoliko vam je neophodno da taj proces ubrzate od sada možete to da uradite, ali ćete morati da platite više.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Redovi za čekanje na izdavanje dokumenata su često predugački, ali na to smo nekako i navikli.

Ipak, ako se desi da vam hitno treba pasoš, da ste u poslednji čas shvatili da vam je stari istekao, ili da važi manje od tri meseca od termina kada ste planirali da se vratite sa putovanja (propis Evropske unije), a nemate vremena da čekate prvi slobodan termin za vađenje nove putne isprave, od nedavno, postoji rešenje i za to.

Krajem prošle godine, naime, usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama, koji je stupio na snagu 23. novembra prošle godine i time je omogućeno izdavanje pasoša za samo 48 sati!

RepublikaFoto: e-stock/D. GOLL
Foto: Ilustracija

- Uredbom o vrstama usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova i visini takse za pružene usluge br. 51/2019, propisano je da se za podnošenje zahteva po prioritetu i izdavanje pasoša, a bez priloženog dokaza o hitnosti plaća taksa koja iznosi 5.000 dinara - navedeno je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dakle, ako vam hitno treba pasoš, za to ćete morati da platite dodatnih 5.000 dinara (novčani iznos za cenu obrasca pasoša koji nije po hitnom postupku je 3.600), ali onda putnu ispravu možete da podignete za samo 48 sati. Uz potrebnu dokumentaciju možete priložiti i zahtev za izdavanje po hitnom postupku.

Zakonski rok za izdavanje novog pasoša od dana podnošenja je 30 dana i u nekim opštinama na kojima je veća gužva moguće je da ćete čekati do isteka roka.

- Trenutno se pasoš dobija za sedam do deset dana - rekli su u PU Čukarica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading