POSTAJEMO OZBILJNA VOJNA SILA: Evo šta mogu srpski migovi

Autor:

Vesti

04.10.2017

05:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski migovi osigurali su nebo Srbije i postavili rampu eventualnim suludim ratnim idejama državama iz našeg okruženja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zbog ovakvih migova niko neće smeti da napadne Srbiju

Ovo tvrde vojni eksperti sagovornici Srpskog telegrafa, koji ocenjuju da je srpskom ratnom vazduhoplovstvu pošiljka iz Moskve ponovo udahnula život.

Vojni analitičar Miroslav Lazanski tvrdi da su migovi više nego jasna poruka da Srbija sada ima čime da se brani.

- Tih deset aviona će parirati novim avionima u sastavu vazduhoplovstva Mađarske, Rumunije, ali i Hrvatske ako dobiju američke polovne F-16. To je faktor odvraćanja u slučaju neke avanturističke namere bilo koje komšijske države - rekao je Lazanski.

On ističe da je Srbija ovom kupovinom završila veoma dobar posao.

- Za 180 miliona dolara dobili smo praktično 10 aviona generacije četiri plus, a to je generacija tajfuna, odnosno eurofajtera. Trenutno u svetu imate iznad ove klase samo četiri plus plus, gde spadaju su-35, i petu generaciju, to su F-35 i F-22 - istakao je Lazanski.

Da je odbrambena moć naše zemlje drastično povećana, uveren je i vojni stručnjak Zoran Dragišić.

- Odlično je to što smo dobili modernizovane avione. Njihova nabavka ne znači da se spremamo za rat, što su neki zloćudni komentari iz komšiluka, već štitimo svoje nebo i spasavamo vazduhoplovstvo koje je bilo na izdisaju - navodi Dragišić.

antrfile

Uništenje agresora za samo 10 minuta

Kako objašnjava Lazanski, ruski a sada srpski mig-29 ima radar koji locira cilj na 120 kilometara.

RepublikaFoto: Tanjug
Miroslav Lazanski

- Ovaj radar prati deset ciljeva i može istovremeno da napada avion i četiri cilja istovremeno. Tu nisu samo avioni u pitanju, već i rezervni delovi, elektronika, ceo jedan paket najmodernijeg oružja koji ide na te avione. To su rakete vazduh-vazduh dugog dometa, koje do sada Srbija nije imala, a na svetskom tržištu vrede milion i po dolara. Imaju i vrlo precizan sistem raketa vazduh-zemlja - objašnjava Lazanski.

Lazanski: To je faktor odvraćanja u slučaju bilo kakve avanturističke namere neke države

Izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije Vlade Radulović dodaje da avion poseduje i vrlo precizan i razoran top GŠ-30, te da se ruski mig za svega nekoliko minuta može podići u nebo i početi da dejstvuje.

Kako kažu naši sagovornici, od trenutka kada bi eventualno krenula kopnena agresija na Srbiju, svi tenkovi i oklopna vozila suparničke strane na našoj teritoriji bili bi uništeni u roku od najviše deset minuta. Toliko je, naime, od proglašavanja uzbune, preko poletanja "migova", do ispaljivanja raketa, potrebno da ovi avioni deluju.

U ravni sa američkim i nemačkim letelicama

Izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije Vlade Radulović kaže da se ruski migovi mogu meriti sa svim avionima četvrte generacije.

- Kada se krenulo u proizvodnju miga-29, ideja je bila da se suprotstavi američkim avionima F-16 falkon i F-15 igl, što realno i može. Inače, Nemci su ga imali prvi u NATO, i to u varijanti mig-29G i mig-29GT - navodi Radulović.

Inače, čak su i američki vojni analitičari istakli da je ruski mig-29 daleko superiorniji od njihovih letelica F-16 i F-35 jer ima prednost i u brzini i u prebacivanju težine na krila letelice. U prilog ruskim avionima, Amerikanci dodaju da i u simulaciji borbe u vazduhu imaju daleko bolje rezultate.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading