Jaka mećava širom Srbije! U Sjenici sneg padao 15 sati, olujni vetar razneo Zaječar

Autor: Mediji, Republika

Vesti

06.02.2020

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sneg i olujni vetar izazvali su sinoć u Srbiji brojne probleme, a situacija nije ništa bolja ni jutros.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Foto: Ilustracija

- Sjenicu je zahvatila jaka mećava, evo već 15 časova bez prekida. Pešterska visoravan je potpuno zavejana, put Sjenica - Novi Pazar zatvoren, gde je ostalo oko 15 vozila koja su i dalje zavejana... Duže od 8 sati nepomično stoje - javljeno je sinoć iz tog mesta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by marijeta trmcic (@marijetatrmcic) on Feb 5, 2020 at 4:42pm PST

 

Na delu puta između Sjenice i Novog Pazara sinoć bilo oko 15 zavejanih vozila. Reč je o Golijskom putu.

Zavejano deset vozila kod Kosjerića

Kod Varde u opštini Kosjerić sinoć je deset vozila zavejano, pa su u akciju spašavanja krenuli vatrogasci, ali i vozila komunalnog preduzeća, javlja RTS. Kako se navodi, među zavejanim putnicima je i jedna trudnica. Sneg koji je intenzivno padao, tokom večeri je oslabio.

 

Na putu Novi Pazar - Sjenica zavejano više vozila

Na državnom putu IB 29 Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, na deonici Brnjica-Duga Poljana zavejano je više putničkih vozila, a Preduzeće Novi Pazar-Put doo saopštava da do njih pokušavaju da dođu svom raspoloživom mehanizacijom.

Na ovom putnom pravcu došlo je do potune obustave saobraćaja zbog vremenskih uslova koje ne pamte ni najstariji stanovnici Peštera - jakih snežnih padavina, olujnih naleta vetra i smanjene vidljivosti, gde nema efekta rad mašina, vozila i ljudstva, prenosi Tanjug. 

Na raščišćavanju snega angažovano je više građevinskih mašina - tri ulta-utovarivača, dve kombinirke, i četiri kamiona, navodi Novi Pazar put.

Ovi putevi su neprohodni

Kako saopštava JP Putevi Srbije, neprohodni su sledeći putni pravci: I B-21, Ivanjica/Novi Pazar (Javor) - Sjenica, I B-29, Užice/Novi Pazar - Sjenica - Novi Pazar, II A-152, Topola - Donja Šatornja - Rudnik - Bućin Grob, II A-175, Mionica - Brežđe - Divčibare - Kaona.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Novog Pazara, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara, navodi se u saopštenju i dodaje da se preporučuje oprezna vožnja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Na području Zaječara duva povremeno jak severozapadni vetar koji otežava saobraćaj na delovima gde pada sneg jer smanjuje vidljivost na 50 metara. Sitnih odrona ima duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima, a najviše na putu I B - 34 (Đerdapska magistrala) gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije, koja obaveštava o odronima.

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima, upozoravaju JP Putevi Srbije.

U saopštenju ističu da je na osnovu dobijene saglasnosti od strane Nadzorne sluzbe JP Putevi Srbije uspostavljena potpuna obustava saobraćaja na državnom putu IB 29 Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, deonica Brnjica-Bijele Vode. Čišćenje tog pravca, kako ističu, biće nastavljeno kad vremenske prilike to dozvole.

Zbog snega neprohodno više putnih pravaca, upozorenje RHMZ

Sneg i olujni vetar izazvali su u Srbiji brojne probleme i zastoje u saobraćaju, a više putnih pravaca je neprohodno. RHMZ izdao je crvrno upozorenje na olujni vetar i sneg.

Tokom večeri i noći u brdsko-planinskim krajevima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije očekuje se novih 5 do 10 centimetara snega, ponegde i više, a u nižim predelima manji snežni pokrivač. Duvaće jak i olujni severozapadni vetar, koji ce na planinama usloviti stvaranje snežnih nanosa.  Od sutra će biti u postepenom slabljenju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading