Danas je Sveti Timotej: Obratite mu se OVOM molitvom i dobićete zaštitu od svojih neprijatelja

Autor: Republika

Vesti

04.02.2020

09:19

Vernici danas slave Svetog Timoteja, jednog od 70 apostola i bliskog prijatelja apostola Pavla koji je svedočio čudima koje je Pavle činio.

Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Pomolite se danas za zaštitu od protivnika

Rođen u Listri Likaonskoj od oca Grka i majke Jevrejke. Majku i babu mu pohvaljuje Sveti Apostol Pavle zbog vere nelicemerne (2. Tim 1, 4-5). U Listri se Timotej sreo prvi put sa velikim apostolom, i sam bio svedok kada je Pavle iscelio hromog od rođenja.

Docnije je Timotej bio bezmalo stalan saputnik Pavlov, obišavši sa njim Ahaju, Makedoniju, Italiju i Španiju. Veliki revnitelj vere, izvrstan besednik i sladak dušom, Timotej je mnogo doprineo rasprostranjenju i utvrđenju vere hrišćanske. Pavle ga naziva pravim sinom u vjeri (1. Tim 1, 2). Po mučeničkoj smrti Pavlovoj Timotej je imao za učitelja svetog Jovana Jevanđelista. Ali kada ovoga Car Dometijan progna iz Efesa na ostrvo Patmos, Timotej osta u Efesu da episkopuje.

U vreme nekog idolskog praznika zvanog Katagogium, neznabošci, kivni na hrišćane, mučki i pod maskama napadnu Timoteja i ubiju ga (oko 93. godine). Časne mošti njegove docnije su prenete u Carigrad i sahranjene u crkvi Svetih Apostola, do groba svetog Luke Jevanđelista i svetog Andreja Prvozvanog.

Prema crkvenoj tradiciji, smatra se da je Sveti Timotej zaštitnik pravednih, mudrih i ispravnih ljudi, kao i mudrih govornika. Ovaj svetac je takođe i zaštitnik onih koji su prognani i koji imaju neprijatelje. Zato je danas važno da se obratite Svetom Timetoju i uputite mu molitvu kojom tražite da vas zaštiti od svih protivnika koji imaju zle namere prema vama:

- Sveti Timoteju, zaštitniče pravednih, molim tebe i gospoda boga za oproštenje grehova i da budem na ispravnom putu. Spasi me od zla, neprijatelja i protivnika koji žele da me unište, i ne dozvoli da skrenem od vere i pravednosti. Tvojom moćnom rukom skloni moje neprijatelje i spreči njihove zle namere - ovako bi trebalo da glase reči molitve upućene Svetom Timoteju za zaštitu od neprijatelja i svih onih koji vam ne misle dobro.

 

 

Komentari (0)

Loading