Na Starom sajmištu grade se muzeji i memorijalni centar!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U skupštinskoj proceduri je predlog zakona o Memorijalnom centru Staro sajmište, koji predviđa osnivanje memorijalnog centra, kao ustanove kulture, radi negovanja sećanja na žrtve nacističkog koncentracionog logora na nekadašnjem Beogradskom sajmištu, Jevrejskog logora Zemun i Prihvatnog logora Zemun.

Foto: wikimedia.org
Staro sajmište

Kako je predviđeno predlogom zakona, u sastavu memorijalnog centra biće obrazovani Muzej Jevrejski logor Zemun, odnosno Muzej Prihvatni logor Zemun.

Navodi se i da će Memorijalni centar Staro sajmište obuhvatati prostor na levoj obali Save, odnosno područje nekadašnje Bežanijske bare, tj. Beogradskog sajma, uključujući kulturno dobro Staro sajmište i njegove zaštićene okoline, kao i odgovarajući prostor Jevrejskog prolaznog logora Beograd - Topovske šupe.

U obrazloženju ovog akta stoji da je radi ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtava Holokausta, genocida, okupatorskog terora i ratnih zločina potrebno doneti zakon koji će, pre svega, omogućiti da se ne zaborave istorijske činjenice o postojanju logora na teritoriji Beograda na prostoru na kojem je u Drugom svetskom ratu bio nacistički koncentracioni logor smrti za Jevreje, Srbe i Rome, u čijem istorijskom sećanju ovo mesto stradanja ima značenje uzvišene tragike.

Ambasadori Nemačke i Izraela Tomas Šib i Alona Fišer Kam najavili pomoć u realizaciji projekta

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će zakon, kada bude usvojen, omogućiti i da država izvrši eksproprijaciju zemljišta, što vodi ka sledećem koraku - raspisivanju tendera.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Goran Vesić

- Nažalost, na Starom sajmištu od završetka Drugog svetskog rata imamo situaciju u kojoj imamo državnu, privatnu i društvenu svojinu. Jednim zakonom mora da se reši kompletna eksproprijacija. Kada se to završi, sve će biti državna svojina - rekao je Vesić.

Ambasadori Nemačke i Izraela u Srbiji Tomas Šib i Alona Fišer Kam ranije su izjavili da će podržati projekat i pomoći otvaranje memorijalnog kompleksa nakon što Skupština usvoji zakon.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading