Neprijavljeni renovirali hotel "Palas" u strogom centru Banjaluke: Srpski radnici proterani iz RS zbog rada na crno!

Autor: B.K. - D.P.

Vesti

03.02.2020

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa radnika iz Srbije proterana je iz Republike Srpske zbog rada na crno. Oni su, kako saznaje Srpski telegraf, bili angažovani na renoviranju hotela "Palas" u strogom centru Banjaluke, a angažovala ih je firma "Univerzal projekt" iz Vrnjačke Banje.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Prema saznanjima našeg lista, inspektori inspekcije za rad Republike Srpske nenajavljeno su pre nekoliko dana došli u kontrolu radova u hotelu koji inače ima tri zvezdice i kompletno se renovira. Radovi se izvode na spoljnim i unutrašnjim delovima zgrade.

- Radnici iz Srbije nisu imali bukvalno nijedan papir da su angažovani na ovom poslu. Radili su, kako se to kaže, potpuno na crno. Inspektori su im uzeli dokumenta, a saslušan je šef gradilišta. Vlasniku je naređeno da u roku od 24 časa svi napuste objekat, a potom i Republiku Srpsku, u koju će moći da se vrate samo ukoliko ih poslodavac legalno prijavi - navodi sagovornik našeg lista iz Banjaluke, koji je i sam učestvovao u ovoj akciji inspekcije RS, ali zbog propisa nije mogao zvanično da nam da izjavu.

Intenzivirane kontrole

Prema nezvaničnim informacijama koje je Srpski telegraf dobio iz inspekcije za rad Republike Srpske, u Banjaluci su ozbiljno krenuli u akciju suzbijanja rada na crno. Kako nam je rečeno, kontrole će u narednom periodu biti intenzivirane, posebno nakon saznanja da su u strogom centru Banjaluke bili na crno angažovani radnici iz Srbije.

Kako objašnjava naš sagovornik, radnici su im rekli da su imali problema i sa isplatom dnevnica.

Direktorka hotela: Tačno je da je inspekcija dolazila, ne znam druge detalje, ti radnici svakako više nisu ovde

- S obzirom na to da su praktično radili u drugoj državi, prava je sreća da se nije desila neka nesreća, što se neretko događa na gradilištima. Jer, niko od ovih radnika, pošto su radili na crno, nije bio osiguran i pitanje je ko bi nekom od njih pružio medicinsku pomoć da je zatrebalo. I konačno, ko bi bio odgovoran da se nekom od radnika nešto desi kad nisu imali ni jedan jedini papir.

Vlasnik firme: Platio sam kaznu, sve je regulisano

Vlasnik fime "Univerzal projekt" iz Vrnjačke Banje Miljan Nikolić tvrdi za Srpski telegraf da njegovi radnici nisu proterani iz RS.

- Inspekcija jeste bila, ali moji radnici su uredno prijavljeni, tako da nije bilo potrebe da ih vraćam za Srbiju. Svi i dalje rade u Banjaluci. Jedini problem koji sam imao je to što nismo bili prijavljeni odeljenju za strance, ali platio sam kaznu i to je regulisano - rekao je Nikolić iako nam je direktorka hotela potvrdila da pomenuti radnici više ne rade kod njih.

Srpski telegraf pozvao je juče hotel "Palas". Dobili smo direktorku hotela Zoricu Pandurević, koja nam je potvrdila da je inspekcija dolazila u "Palas".

- Ne znam zaista nikakve druge detalje. U svakom slučaju, ti radnici više nisu ovde - navela je Pandurevićeva. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading