OČAJNI RADNICI NIŠKOG GROBLJA BEZ PLATE: "Tražio sam im makar 1.000 dinara da nahranim decu, ali nemaju!"

Autor: n1info.com

Vesti

03.10.2017

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog zaostalih zarada radnici su prošle godine spavali na groblju, a sada kažu da iako je kašnjenje plata manje, drugi problemi u JKP "Gorica" i dugovi preduzeća se gomilaju i traže odgovornost rukovodstva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Radnici groblja u Nišu ne znaju kako da prežive bez plate/Foto: Ilustracija

Nakon što deset meseci nisu primili platu, protest su organizovali na radnom mestu i takođe spavali tu na groblju. Od tog protesta prošlo je više od godinu dana.

- Ne valja. Nemamo pare. Evo sad... prekosutra je peti, ja nemam sa šta da putujem. Ja mora tu opet da spavam - rekao je radnik JKP "Gorica" Miodrag Momirović.

Kažu da je sada kašnjenje plate manje – čekaju avgustovsku, ali da, iako je nakon prethodnog protesta usledila pomoć grada, dugovi Gorice nisu manji. Veći su od 500 miliona dinara, a račun je u blokadi.

Zato su za danas organizovali jednočasovni protest upozorenja.

Zakazane sahrane se obavljaju

Zakazane sahrane moraju da obave, tako da na protest nisu stigli svi od 50 radnika koliko ih je u ovom sindikatu. Skup su započeli rečima da protest nije politički.

- Malopre su nam to rekli da je to više politički. Ja iskreno kažem da vam kažem nisam ni u jednoj partiji, niti me interesuje politika, mene interesuje samo egzistencija ovih ljudi i moja egzistencija. Deset meseci nismo primili platu prošli put, meni su dva puta dolazili pošto imam stambeni kredit da mi oduzimaju stan - objašnjava Rade Rašović, glavni poverenik ASNS JKP "Gorica".

I drugi radnici kažu da je jedina politika koji ih interesuje – politika preživljavanja, zbog koje su neki odlučili da tuže preduzeće koje im duguje zarade.

Ne mogu da nahrane decu

- Zato što imam troje male dece tri godine, godinu i po, dva i po meseca. Bio sam kod koordinatora potražio 1.000 dinara da kupim mleko. On mi je rekao da nema i da svi imamo svoju ličnu kartu. Rekao sam da ću biti prinuđen da tužim i tužio sam - kaže Nenad Radenković.

 - Ja sam dve godine bez struje. Isekli su mi za male pare. I sad smo osam članova porodice, četiri deteta imam, idu u školu, bez struje - objašnjava još jedan radnik.

Direktor je najavio da će se obratiti radnicima, ali nije došao na skup, a na pozive medija odgovarao da je na sednici Nadzornog odbora. Iz grada su o problemu Gorice najavili saopštenje, a za sada stiže podrška od onih sa kojima svakodnevno sarađuju.

- To su radnici koji žuljevitim rukama zarađuju nasušni hleb naš. Oni su ovde i po kiši i po snegu i na minus 20 i na plus 40 - rekao je jedan od sveštenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading