Prljav veš zagađuje visoko obrazovanje: Zbog Singidunuma mora da se odgovara

Autor:

Vesti

31.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za kardinalne greške (po svemu sudeći, ne slučajne) u postupku akreditacije univerziteta Singidunum i dalje niko nije pozvan na odgovornost. Nakon što je Srpski telegraf otkrio skandal kakav se ne pamti u srpskom obrazovanju, zbog kojeg bi sve diplome naših fakulteta mogle da budu proglašene za nevažeće u Evropi i šire, svi pokušavaju da operu ruke i minimiziraju svoju krivicu.

RepublikaFoto: singidunum.ac.rs
Zgrada univerziteta Singidunum

EVROPSKA KOMISIJA

Krivih je, međutim, mnogo, a glavne među njima su dve profesorke Neda Bokan, bivša predsednica KAPK (Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta), i članica te komisije Verka Jovanović. Njih dve, podsetimo, omogućile su da Jovanovićeva, uprkos tome što je zaposlena na Singidunumu, bude izvestilac kada se odlučivalo o njenom univerzitetu, a zatim i da predlaže članove recenzentske komisije za tu obrazovnu ustanovu. Na sve to, Singidunum je akreditovao svoj program Životna sredina i održivi razvoj za manje od 90 dana, dok drugim univerzitetima za to treba i do deset puta više vremena.

Zbog svega toga stavljeni smo na crnu listu i pod nadzor evropske komisije za akreditaciju, a ako niko ne bude kažnjen i Singidunumu ne bude ukinuta akreditacija, sasvim je realno i da budemo isključeni. Ukoliko se to desi, sve srpske diplome biće bezvredno parče papira čim se pređe granica.

Ako bi neko i pomislio da je sve možda splet nekih nesrećnih okolnosti, nakon jučerašnje zabrane ekipi Srpskog telegrafa da prisustvuje redovnoj sednici KAPK, sve je više nego jasno. Slučajnosti jednostavno nema, očigledno je da je posredi dobro osmišljen plan da se Singidunum favorizuje u odnosu na sve druge univerzitete u Srbiji.

GLUVI TELEFONI

Naš list u sredu uveče zvanično je zatražio akreditaciju za sednicu KAPK. Pozvali smo se na Etički kodeks i citirali odredbu koja kaže da je "postupak akreditacije i provere kvaliteta transparentan i dostupan zainteresovanoj akademskoj i široj javnosti". Između ostalih, zahtev smo poslali i Jeleni Kočović, direktorki NAT (Nacionalno telo za akreditaciju), u okviru kog radi KAPK, ali smo od nje dobili mejl u kom se tvrdi da javnost postupka reguliše pravilnik o radu, a ne Etički kodeks. Nakon što smo ponovili mejl, pozvavši se ovog puta na pravilnik, Kočovićeva nam je odgovorila da se "nisu stekli uslovi da prisustvujemo sednici".

RepublikaFoto: youtube.com/EKOF Beograd
Jelena Kočović

Nakon svega, pravo pitanje je šta to kriju u NAT i KAPK? Odgovor, naravno, možete pronaći u tekstovima Srpskog telegrafa prethodnih dana, iz kojih se (a sve potkrepljeno dokumentacijom) vidi kako se u postupku akreditacije sve namešta za Singidunum.

Iz Ministarstva prosvete i Singidunuma naš list nije dobio nikakve odgovore na poslata pitanja.

Akreditacija preko Nede i Verke (hronološki)

Foto: youtube.com/Danas Conference Center/mc.rs
Verka Jovanović i Neda Bokan

1. Predaja dokumenata Ministarstvu prosvete

2. Ministarstvo pregleda dokumentaciju i prosleđuje NAT bez datuma u zvaničnim dokumentima kada se ovo dogodilo

3. NAT određuje recenzentsku komisiju na sednici KAPK, u ovom slučaju na predlog Jovanovićeve, inače zaposlene na Singidunumu

4. Direktor NAT imenuje recenzentsku komisiju

5. Recenzentska komisija zakazuje posetu Singidunumu, obilazi univerzitet i sastavlja izveštaj

6. Izveštaj se prosleđuje Singidunumu kako bi dao komentar

7. Izveštaj se prosleđuje izvestiocu Verki Jovanović

8. Verka Jovanović javlja NAT da je izveštaj dobar i da se napravi odluka o akreditaciji

9. Glasanje na KAPK o odluci za davanje akreditacije

10. Direktorka potpisuje uverenje o akreditaciji

* sve je urađeno za manje od 90 dana, dok drugi univerziteti čekaju i do 800

U procesu akreditacije načinjena najmanje tri kardinalna propusta

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading