PREPUNE ČEKAONICE U DOMOVIMA ZDRAVLJA: Bolestan svaki treći školarac

Autor:

Vesti

29.01.2020

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki treći školarac u Beogradu trenutno ne ide u školu zbog bolesti, pokazala je anketa Srpskog telegrafa u osnovnim i srednjim školama u Beogradu. U drugim delovima Srbije situacija je znatno bolja, ali i tamo ima učenika obolelih od respiratornih infekcija i gripa. Epidemija nije zvanično proglašena, pa nastava nije prekidana, a, srećom, škola traje do petka, kada počinje zimski raspust. Na nastavu se ponovo kreće 18. februara.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Kako je rekao ministar prosvete Mladen Šarčević, nema razloga za zatvaranje škola i skraćivanje časova, a situacija će se pratiti tokom raspusta, koji može biti produžen ukoliko Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" proceni da je to neophodno.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, u porastu su akutne respiratorne infekcije, od kojih najviše obolevaju deca u vrtićima i učenici osnovnih i srednjih škola.

Od 22.595 ukupno obolelih na teritoriji Beograda (toliko je zvanično registrovano), 10.320, odnosno 45,67 odsto, jesu pacijenti uzrasta od pet do 19 godina. Odmah iza njih su studenti i zaposleni, koji čine 28 odsto pacijenata, dok je najmanje obolelih među populacijom starijom od 65 godina, samo 8,6 odsto.

Kada je u pitanju grip, prema podacima iz "Torlaka" trenutno su aktuelna tri podtipa virusa - A(H1N1) - poznatiji kao svinjski grip, A(H3N2) i tip B. Prema podacima gradskog zavoda ove sedmice, zabeležen je porast obolelih 7,5 odsto i epidemiolozi očekuju da će se taj trend nastaviti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Lekar opšte prakse DZ Zvezdara dr Olivera Bogdanović objašnjava za Srpski telegraf koje su razlike između obične respiratorne infekcije i gripa, te kako postupiti ukoliko se razbolite.

- Simptomi su u suštini slični, povišena temperatura, koja može da dostigne i 39 stepeni, kijavica, glavobolja, grebanje u grlu. Ukoliko je u pitanju grip, pacijenti osećaju i malaksalost, bolove u zglobovima, slomljenost uz suv kašalj. Preporuka je da se koriste lekovi za skidanje temperature, laganija ishrana, puno tečnosti i uzimanje vitamina C. Najvažnije od svega je mirovanje, a lečenje traje od sedam do 10 dana - objašnjava dr Bogdanović i ističe u kojim situacijama pacijenti moraju obavezno da se jave svom lekaru:

- Ukoliko temperatura ne spada tri dana, treba se javiti lekaru zbog provere krvne slike i ostalih parametara na osnovu kojih se može utvrditi da li je došlo do eventualnih komplikacija. 

Zvanično obolelih u Beogradu*

od respiratornih infekcija

uzrast broj procenat

0-1 3.823 16,92

5-19 10.320 45,67

20-64 6.514 28

65 + 1.938 8,6

ukupno: 22.595

* obolelih je sigurno mnogo više jer se ne javljaju svi lekaru

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading