KAMP U KRNJAČI: Avganistanac dobio ime Ilija!

Vesti

03.10.2017

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kampu za migrante u Krnjači nikada nije tiho. Osim što sobe vrve od mališana, kojih ima 254, skoro svake nedelje tu se rodi po jedna beba. Njihov broj raste toliko brzo da su pre jučerašnje posete ekipe Srpskog telegrafa u kampu bile 22 bebe mlađe od godinu dana, da bismo već po dolasku saznali da je na svet došla još jedna.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Vole Srbiju: Mali Ilija sa majkom

PRVE REČI NA SRPSKOM

Prve reči koje nauče neretko su na srpskom jeziku, neki imaju i srpska imena, dok školarci, koji uveliko znaju srpski, obožavaju naše stare narodne pesme. Zato zaposlene u kampu nije mnogo začudilo kada su tokom jednog od sunčanih dana mališani iz Sirije i Avganistana stali na stepenik izbegličke barake i iz sveg glasa zapevali "Ajde, Jano, ajde, dušo". Reportere Srpskog telegrafa juče su takođe dočekali pesmom, ali je ovoga puta na repertoaru bila pesma "U svetu postoji jedno carstvo". I taman kad smo pomislili da je to sve iz njihovog srpskog vokabulara, maleni Mustafa (11) pokazao nam je sastav gotovo bez greške napisan na srpskom jeziku.

- Razumem i reklame na autobusima kada ih vidim u gradu - pohvalio nam se ovaj bistar dečak neposredno pre nego što se u novoj crveno-beloj košulji i pantalonama uputio u OŠ "Stevan Sremac".

Srpski jezik toliko žele da nauče da posle časova u školi redovno dolaze i u učionicu u kampu, pričaju zaposleni.

- Žele da pored latinice savladaju i ćirilicu, a najviše ih zabavlja kad su im neka naša slova smešna ili čudna za izgovor, pa se takmiče ko će bolje da ih izgovori - kaže jedna od učiteljica.

NE ZNAJU DA PLAČU

Mnogim mamama i tatama za srce su prirasla i srpska imena, pa je jedan mali Avganistanac, koji sada ima 11 meseci, dobio ime Ilija. Zaposlenima u kampu naročito je draga četvoromesečna Blesing iz Gane, beba koju je, kažu, nemoguće čuti da plače.

- Bebe migranata toliko su mirne i vesele da se nekad u šali zapitamo umeju li one uopšte da plaču. Valjda na njih utiče to što su stalno okružene velikim brojem ljudi i imaju svu našu pažnju i ljubav. Nešto stariji mališani ostavili su užase rata za sobom i ovde su ponovo samo deca. Školu vole više od svega. Čim dođu, još ni ranac ne skinu, a već pričaju kako je bilo i šta su sve naučili tog dana - priča Vladimir Lukić, jedan od zaposlenih u kampu.

254 mališana trenutno ima u kampu u Krnjači

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
keja

03.10.2017 06:31

Alija...