Džabe ste učili, diplome iz Srbije nigde neće važiti! Nezabeležen skandal u srpskom obrazovanju

Autor:

Vesti

28.01.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fakultetske diplome srpskih univerziteta mogle bi da postanu samo bezvredno parče papira, koje nema nikakvu vrednost bilo gde u svetu i niko ko je završio neki fakultet u našoj zemlji ne bi mogao da radi bilo gde. Ovo je, nažalost, preteća realnost, a za sve je kriv dosad možda i najveći skandal u srpskom obrazovanju, koji su režirale dve žene - Neda Bokan i Verka Jovanović.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Džabe ste učili...

Najgori scenario veoma lako bi mogao da se dogodi s obzirom na to da smo pod nadzorom Evropske asocijacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) zbog dva kardinalna propusta prilikom akreditacije visokoškolskih ustanova u Srbiji, a oba se, nimalo slučajno, odnose na univerzitet Singidunum.

U ovom delikatnom trenutku za srpsko visoko školstvo, dok se čeka odluka ENQA, Komisiju za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), koja je deo Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT), potresa skandal velikih razmera.

Kako tvrde sagovornici Srpskog telegrafa, a sve se jasno i nedvosmisleno vidi i po dokumentaciji do koje je došao naš list (pogledajte priloge), Neda Bokan, doskorašnja predsednica KAPK, i članica ove komisije Verka Jovanović grubo su prekršile etički kodeks i omogućile da Jovanovićeva, iako zaposlena na Singidunumu, bude izvestilac u procesu akreditacije ovog univerziteta, a zatim i predloži članove recenzentske komisije za Singidunum. To je takav sukob interesa i toliko kršenje pravila da Srbija teško može proći nekažnjeno, poručuju sagovornici dobro upućeni u celu priču.

Zbog kardinalnih propusta i nameštanja akreditacije Singidunumu stavljeni smo pod nadzor evropske asocijacije ENQA uz realnu opasnost da prođemo i mnogo gore

Njih dve tako su omogućile ekspresnu akreditaciju studijskih programa Životna sredina i održivi razvoj osnovnih i master studija Singidunuma, gde kao profesor radi Jovanovićeva.

Propisi, s druge strane, jasno kažu da član komisije za akreditaciju ne može da učestvuje u postupku akreditacije ustanove ili studijskog programa na univerzitetu na kojem je zaposlen ili na drugi način radno angažovan.

Srpski telegraf dobio je profesorku Bokan, ali smo ostali bez odgovora na konkretna pitanja.

- Ja nisam predsednik komisije od jula prošle godine, a ostavku sam dala iz ličnih razloga. Ne mogu da govorim o radu komisije i molim vas da se za sve informacije obratite KAPK zvaničnim putem. Nemam zvanična ovlašćenja da bilo šta komentarišem - rekla je Bokanova.

ONE DEMANTUJU

Njena koleginica iz komisije Verka Jovanović, koja je u oba pomenuta slučaja, a sve se dešavalo pre ostavke Bokanove, bila je u direktnom sukobu interesa. Ona, međutim, to negira, mada nam je u tom negiranju praktično potvrdila šta se desilo.

Šta je ENQA i zašto je važna

Evropska organizacija za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja (ENQA) krovna je organizacija nadležnih tela za akreditaciju visokoškolskih ustanova u EU. U Srbiji da bi neki fakultet ili visoka škola radili, treba joj akreditacija koja je dokaz o ispunjenosti uslova i propisa naše država. Da bi srpske diplome važile u EU, potrebno je da Srbija ima akreditaciju ENQA, a sada nam preti da ostanemo bez nje.

- To nije tačno. Članove recenzentske komisije nikada ne predlaže pojedinac, već potkomisija za oblast za koju se imenuje recenzent. Ja sam koordinator potkomisije prirodno-matematičkog polja, nisam ni Singidunum ni Beogradski univerzitet niti bilo koji drugi. Kao koordinatorka, ja sam u obavezi da čitam sve izveštaje, dok prilikom izbora recenzentske komisije na sednicima samo čitam imena i ne predlažem ništa - tvrdi profesorka Jovanović iako se iz zapisnika sa sednica sve jasno vidi.

Na pitanja poslata Ministarstvu prosvete, NAT i Singidunumu juče nismo dobili odgovor.

Akreditacija preko Nede i Verke (hronološki)

1. Predaja dokumenata Ministarstvu prosvete

2. Ministarstvo pregleda dokumentaciju i prosleđuje NAT bez datuma u zvaničnim dokumentima kada se ovo dogodilo

3. NAT određuje recenzentsku komisiju na sednici KAPK, u ovom slučaju na predlog Jovanovićeve, inače zaposlene na Singidunumu,

4. Direktor NAT imenuje recenzentsku komisiju

5. Recenzentska komisija zakazuje posetu Singidunumu, obilazi univerzitet i sastavlja izveštaj

6. Izveštaj se prosleđuje Singidunumu kako bi dao komentar

7. Izveštaj se prosleđuje izvestiocu Verki Jovanović

8. Verka Jovanović javlja NAT da je izveštaj dobar i da se napravi odluka o akreditaciji

9. Glasanje na KAPK o odluci za davanje akreditacije

10. Direktorka potpisuje uverenje o akreditaciji

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

28.01.2020 17:16

Hahahahaha,žalosti.