Srpski telegraf sa sanitarnim inspektorima na aerodromu: Poslednja odbrana od koronavirusa!

Autor:

Vesti

28.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi putnici koji slete na Aerodrom "Nikola Tesla" prolaze takozvanu temperaturnu kontrolu, kojom se bez greške utvrđuje imaju li povišenu temperaturu, pa samim tim potencijalno i koronavirus, koji ovih dana plaši svet. Oni za koje se potvrdi da imaju temperaturu, a stižu iz nebezbednih područja, pre svega iz Kine, izdvajaju se u karantin, odakle se transportuju direktno na Infektivnu kliniku.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Aerodrom "Nikola Tesla"

Ekipa Srpskog telegrafa juče je na aerodromu proverila kako funkcioniše ovaj sistem, koji je postavilo Ministarstvo zdravlja čim su se pojavile prve naznake o širenju koronavirusa.

EVROPA POŠTEĐENA

U razgovoru za naš list Predrag Ilić, sanitarni inspektor granične kontrole na beogradskom aerodromu, objašnjava da sve putnike prilikom ulaska na aerodrom snimaju dve temperaturne kamere, koje nepogrešivo pokazuju ukoliko neko ima povišenu temperaturu. One su trenutno nameštene tako da upale alarm na kompjuteru inspektora ukoliko neko ima temperaturu višu od 37,9 stepeni Celzijusa.

5 HILJADA LJUDI DNEVNO PROĐE KROZ AERODROM

- Ako bi sada neki putnik došao sa temperaturom, mi bismo ga odmah izdvojili u stranu, izmerili mu temperaturu i ako je ona viša od 38 stepeni, a putnik dolazi iz ugroženog područja, izdvojili bismo ga u karantin koji se nalazi u sklopu naših kancelarija ovde na aerodromu. Potom bismo obavestili Gradski zavod za javno zdravlje, koji poziva Infektivnu kliniku, ona šalje vozilo po putnika, prebacuju ga tamo, prate njegovo stanje i utvrđuju da li je i od čega oboleo - priča Ilić.

Procedura kontrole

RepublikaFoto: Promo foto
1. Sletanje aviona
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
2. Putnici idu ka izlazu sa aerodroma
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
3. Specijalna kamera skenira telesnu temperaturu
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
4. Službenik prati rezultate na kompjuteru
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
5. Ručna kontrola sumnjivog putnika
RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
6. Putnik sa povišenom temperaturom smešta se u karantin
RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
7. Prebacivanje na Infektivnu kliniku

Dodaje da putnike koji ne dolaze iz ugroženih područja ne kontrolišu jer za tim trenutno nema potrebe.

- Ne stavljamo u karantin putnike koji dolaze, recimo, iz Evrope jer nema opravdanih razloga za to. Na primer, ako je neko stigao sa temperaturom od preko 38 stepeni, a došao je iz Londona ili Diseldorfa, nema potrebe da ga kontrolišemo jer sigurno nije imao kontakt sa potencijalno zaraženim osobama. S druge strane, oni koji dolaze iz Kine, a pokaže se da imaju temperaturu preko 38 stepeni, obavezno se izdvajaju u karantin - ističe Ilić.

Ako osetite tegobe, javite se na ovaj broj:

064/8945-235

* a došli ste iz nekog ugroženog područja

KAO I ZA SARS

Naš sagovornik podseća i na slučaj čoveka koji je stigao u Srbiju 13. januara i koji je za sada jedini detaljno kontrolisan slučaj.

- Taj dečko je došao 13. januara iz područja Vuhana i sam nam se javio jer je bio uplašen. Naravno, preventivno je odvezen da ga pregledaju i ispostavilo se da je u pitanju običan grip - kaže Ilić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kineski turisti iz Vuhana još nisu u Srbiji

Kineski turisti iz Vuhana, grada koji trenutno nazivaju najopasnijim na svetu, a prethodnih dana boravili su u Hrvatskoj i BiH, nisu još stigli u Srbiju, kao što su pojedini mediji juče ujutru objavili. Oni će narednih dana doći u našu zemlju, međutim, ni to nije potpuno izvesno. Njih će, u svakom slučaju, ako dođu, na graničnom prelazu sačekati epidemiolozi iz Srbije, pod čijim će nadzorom biti tokom boravka ovde.

Epidemiolog federalnog zavoda za javno zdravlje BiH Andrea Jurić izjavila je da nema razloga za alarm i da je zdravstveno stanje kineskih turista uredno.

- Oni su celim putem praćeni i posmatrani u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i u skladu sa našim zakonskim propisima i odredbama - rekla je Jurićeva.

Kineski turisti iz Vuhana, grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa, stigli su na tlo Evrope avionom, u Milano, a odatle autobusom obilaze Hrvatsku, BiH, Srbiju.

Do sada, ističe Ilić, nije bilo slučajeva da su izdvojili nekog putnika zbog sumnje na koronavirus.

Sanitarni inspektor Ilić: Za sada kontrolišemo samo putnike iz ugroženih područja

Ilić podseća i da je pre nekoliko godina bio aktuelan SARS virus, kada je poslednji put bila vanredno pojačana kontrola poput ove sada. Inače, u 24-časovnoj smeni radi jedan inspektor, koji neprestano nadgleda monitore i reaguje na svakog potencijalno sumnjivog putnika. Inače, kontrola u međunarodnom saobraćaju redovno se radi zbog mogućih slučajeva kolere, malarije i žute groznice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading