Zahvaljujući akciji Srpskog telegrafa: Ovde ćemo čuvati sećanje na heroje s Košara

Autor:

Vesti

24.01.2020

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Heroji sa Košara, koji su izginuli braneći otadžbinu na kosovskoj karauli u vreme NATO agresije 1999, zahvaljujući Srpskom telegrafu, konačno će dobiti velelepni spomenik. Na inicijativu našeg lista, spomen-obeležje u čast 108 izginulih vojnika biće postavljeno u parku preko puta bolnice "Dr Dragiša Mišović" na Dedinju. Svečano otkrivanje spomenika zakazano je za 24. mart, tačno na 21. godišnjicu početka NATO bombardovanja Srbije.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Autor spomenika i vajar Miodrag Miša Rogan kaže da je prezadovoljan izabranom lokacijom, posebno što se nedaleko odatle nalazi spomenik majoru Milanu Tepiću, čime će ovaj kompleks posvećen srpskim herojima biti upotpunjen.

- Skulptura je kružnog formata, teška 800 kilograma i, zajedno sa postamentom od zelenog mermera, biće visoka skoro pet metara. Uz osvetljenje i dobar prilaz izgledaće veličanstveno na ovom mestu, a ljudi će moći spomeniku da priđu sa više strana. Na postamentu će biti ispisana imena svih 108 izginulih heroja na Košara, koji su zaslužili jedno ovakvo spomen-obeležje - rekao je Rogan.

RepublikaFoto: Public

Ujedinjeni u akciji

Akciji Srpskog telegrafa podršku su dale i vlast i opozicija. One su jednoglasno podržale ideju da se ovim herojima, koji su dali život braneći granice naše zemlje 1999, podigne spomenik u Beogradu. Građani Srbije su zajedničkim snagama uspeli da prikupe više od tri miliona dinara neophodnih za izradu spomenika. Podsetimo, bitka na karauli Košare trajala je 67 dana, a prilikom bombardovanja stradalo je 108 mladića.

Skulptura je rađena od bronze koja može da traje vekovima, ali i iz počasti vinčanskoj kulturi i tradiciji.

Rogan: Simbolika skulpture je jedinstvena. Rađena je u obliku kupole crkve u Dečanima, koja je, zapravo, mapa Kosova

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
DOGOVRO OKO DETALJA Ovde će za dva meseca stajati spomen-obeležje

- Simbolika skulpture je vrlo jedinstvena jer je rađena u obliku kupole crkve u Dečanima, koja je, zapravo, mapa Kosova. Na njoj stoje tri sveta ratnika. Jedan je srednjevekovni vojnik, oličenje Nemanjića, drugi predstavlja ratnika iz Prvog svetskog rata i treći, Košarac, simbol je svih srpskih vojnika iz poslednjih ratova - objašnjava vajar koji je kroz svoju umetničku viziju predstavio herojstvo srpskih vojnika koji su ginuli za otadžbinu.

Od staza do osvetljenja

Oko samog spomenika na postamentu biće uređene prilazne staze, specijalno osvetljenje, ali i zelena površina. Cilj je da se spomen-obeležje uklopi u postojeći ambijent, koji će samo još više istaći njegovu autentičnost i lepotu. Na mestu gde će za dva meseca stajati Spomenik herojima sa Košara juče ujutru su se okupili nadležni iz Gradskog zelenila i javnog osvetljenja, predstavnik Skupštine grada, arhitekte i stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kako bi uz sugestije Roganovića osmislili sve detalje spomen-obeležja na Dedinju.

Podsećamo, podizanje spomen obeležja herojima sa Košara koje je inicirao Srpski telegraf podržali su brojni političari, javne ličnosti, ali i preživeli sa Košara, koji čuvaju sećanje na svoje izginula saborce.

ČINJENICE
* 5 metara biće visok spomenik zajedno sa postamentom
* 108 imena poginulih biće ispisano na mermernom postamentu
* 800 kilograma teška je sama skulptura
* 3 ratnika simbolizuju herojstvo srpskih ratnika

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading