Stravični podaci: U Srbiji u 2019. ubijeno 28 žena, bez majke ostalo 40 dece!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.01.2020

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je prošle godine 28 žena bilo žrtve partnerskog nasilja, dve manje nego 2018. godine.

Foto: Ilustracija

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ukazuje na činjenicu da broj žrtava ostaje isti, iz godine u godinu, uprkos brojnim merama prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama.

Ona ističe da su u protekloj deceniji čak 350 žena bile žrtve femicida.

- Bez obzira na usvajanje Zakona, Strategija, preporuka i raznih akata, podaci iz godine u godinu pokazuju da broj ubijenih žena u Srbiji ostaje isti ili sličan i da se situacija skoro pa ne menja - rekla je Stanojevićeva Tanjugu.

Ekspertska grupa Saveta Evrope juče je objavila izveštaj u kojem pozdravlja mere koje je Srbija preduzela radi primene Istanbulske konvencije, i konstatovala političku posvećenost srpskih vlasti u iskorenjivanju rodno zasnovanog nasilja.

Pozdravljen je napredak u zakonodavstvu, ali i u praksi.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vesna Stanojević

Problem je, ukazuje Stanojevićeva, to što se maltretiranje i nasilje i dalje ne prijavljuje i da su brojni razlozi za to što ljudi najčešće govore da neće da se zameraju ili zato što misle da je to porodična - "njihova stvar".

- Nije tako, to je stvar svih nas. Ne može se neko maltretirati i tako ne može da živi ni žena, ni dete, pa ni taj nasilnik. To su nesrećne porodice, a nasilje ostavlja trajne posledice na sve - istakla je ona.

Kako kaže, počinioci ubistava žena su i prošle godine bili iz svih socijalnih struktura, iako su predrasude da oni dolaze sa margina.

- Bilo je i bogatih, moćnih i visokoobrazovanih počinilaca. Femicid su izvršili i visokoobrazovani ljudi, koji su odlično znali šta iz toga proizilazi - rekla je Stanojevićeva

Aktivistkinja Autonomnog ženskog centra "Mreža žene protiv nasilja" Vedrana Lacmanović ukazuje da žrtve nisu samo žene, već i njihova deca, kojima je potrebna podrška, a prošle godine je, zbog femicida, 40 mališana ostalo bez majki.

Prema njenim rečima, prošle godine zabeleženo je i 12 slučajeva pokušaja ubistava žena. - Moguće da je broj veći, a ne znamo ni koliko je žena preminulo od posledica višegodišnjeg mučenja - kazala je Lacmanovićeva.

Vesna Stanojević upozorava da su za samo tri prve sedmice ove godine ubijene tri žene. - Moja poruka svima je da se nasilje prijavljuje. Žrtvama se mora pomoći i postupci se moraju pokrenuti - istakla je Stanojevićeva.

Femicid je termin koji definiše ubistvo žene motivisano mržnjom prema tom polu, a u nekim društvima, pa i u našem, nasilnik misli da ima pravo da oduzme život.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading