Deca su nam nebezbedna u školama? Tetkice glavno obezbeđenje, ulazi ko kad hoće

Autor: blic.rs

Vesti

18.01.2020

07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pitanje bezbednosti đaka, kao i svih zaposlenih u školama u Srbiji ponovo izaziva pažnju javnosti nakon nedavnog upada muškarca sa sumnjivim namerama u jednu od prestoničkih škola.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto ilustracija

Stiče se utisak da u škole može da uđe ko poželi i nameće logično pitanje - zašto u obrazovnim institucijama ne postoji sistem zaključavanja zgrade?

Reakcije u javnosti, čini se, još se nisu stišale nakon incidenta koji se krajem novembra dogodio u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi "Vuk Karadžić"u Velikoj Plani, kada je naoružani muškarac upao u učionicu i pucao iz puške, a onda nas je u ponedeljek uznemirio novi nemili događaj.

Naime, nepoznati muškarac ušetao je u OŠ "Ujedinjene nacije" u beogradskom naselju Cerak i prišao grupi četvrtakinja, ponudivši im odlazak u restoran. Kako saznaje "Blic", muškarac čiji su inicijali D. S. (44) odranije se leči u psihijatrijskim ustanovama, a zbog događaja u pomenutoj osmoletki, protiv njega je podneta krivična prijava za proganjanje.

Ono što posebno zabrinjava jeste i to što, prema rečima direktorke ove škole Vesne Radovanović Penevski, u trenutku kada je muškarac ušetao u školu, nije bilo obezbeđenja. Međutim, da ga je bilo, kako smatra direktora, reakcija bi izostala, jer on nije delovao agresivno. Takođe, kao olakšavajuću okolnost, direktorka je navela da je u tom trenutku u holu bilo mnogo roditelja. A šta da nije?

Panik taster

Prema mišljenju predsednika Foruma beogradskih gimnazija, Aleksandra Markova, dobro rešenje bi bilo uvođenje panik tastera koji bi bili umreženi sa policijom radi brze reakcije. Podsećajući da školskih policajaca nema dovoljno, a da bi uvećanje tog broja dovelo do troškova, Markov konstatuje da se nalazimo u "začaranom krugu".

I tetkice kao obezbeđenje

Čini se da je pitanje bezbednosti đaka, ali i osoblja prepušteno školama da same rešavaju ovo pitanje. OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Obrenovcu ima 1.600 učenika i, prema rečima direktorke Vere Đorđević, niko ne može da uđe dok se ne legitimiše.

- U našoj školi postoje dežurni učenici i tetkica koja je na ulazu uvek. Nema šetanja kroz školu, postoji prostorija za roditelje i za bilo kog drugog ko je u poseti. Dežurstvo traje tokom čitavog dana i uvek imamo 5, 6 dežurnih nastavnika. Školski policajac prisutan je u jednoj smeni. Takođe, kapija na parkingu se zaključava tako da vozilima ne može da uđe bilo ko. Smatram da smo bezbedni - ističe direktorka Đorđević.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Kako je istakla, njihovi učitelji putuju sa učenicima nižih razreda autobusom do škole i natrag do kuće.

Već na drugom kraju prestonice, druga praksa. Direktorka osmoletke "Bransilav Nušić" Marijana Stefanović ističe za "Blic" da jedna od njihovih zgrada ima mogućnost zaključavanja, međutim, zbog negodovanja roditelja taj sistem ne funkcioniše.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković kaže da "lokalne samouprave neće da plaćaju školsko obezbeđenje".

- Imamo situaciju da se ovim problemom ne bavi ni Ministarstvo prosvete, niti Vlada, što smatram neverovatnim. Naime, oni su zaduženi za plaćanje zarade prosvetnim radnicima, a sve druge troškove škola snosi lokalna samouprava - kaže Jankovićeva.

Projekat školski policajac je dobra ideja, smatra ona, ali u Srbiji nije zaživela.

Ona dodaje da bi "sistem zaključavanja škola svakako bio bolje rešenje od trenutnog ne preduzimanja ničega".

- Nedostaje i adekvatan sistem koji mora da se kupi i opet se postavlja pitanje ko će da ga implementira. Takođe, ko će da zaključa školu, ko će stajati pored vrata i kome će se škola otključavati? Možda bi trebalo napravati legitimacije sa kojom bi se imao pristup školi, ali i to košta. Na kraju se svede na to ko će da plati, a niko ne vodi računa da li su deca bezbedna - jasna je Jankovićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading