Srbija napravila dogovor sa japanskim agencijama kako bi se vršilo odsumporavanje u termoelektranama

Autor: Agencije, Republika

Vesti

17.01.2020

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija napravila dogovor sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju "Džajka" kako bi se vršilo odsumporavanje u termoelektranama.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Zagađenje vazduha u Beogradu ovih dana na visokom nivou

On je dodao da će to dramatično doprineti rešavanju problema zagađenja vazduha u zemlji.

- Važno je da svuda radimo odsumporavanje. Da idemo na zelenu energiju. Sumpor-dioksid je najveći problem i sada gledamo kako da rešimo te probleme - rekao je Vučić u gostovanju na TV Prva.

Ocenio je da je zagađenje realni problem, ali da ipak postoji i kampanja u kojoj učestvuje javnost, a naročito mediji.

- Postoji realni problem i nije za zanemarivanje. Ali, juče smo imali isti broj tih čestica (PM 2.5 i PM 10) kao Milan u Italiji, koji je jedan od najrazvijenijih gradova u toj zemlji - istakao je on.

Kako Euro 3 motori utiču na čistoću vazduha?

U jutarnjem programu TV Prva, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pričao je zagađenosti i kako Euro 3 motori utiču na čistoću vazduha.

Podsetimo, nedavno je najavio ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, realno je da od 2021. godine u Srbiji na snagu stupi zabrana uvoza automobila sa Euro 3 standardom motora.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/pixabay.com/fotomontaža

Najstarija vozila i najmanje bezbedna i ako bi se pravila statistika koja vozila učestvuju u saobraćajnim nesrećama u Srbiji, možda bi se došlo do podataka da su to ona najlošija, a to znači najstarija.

- Ono što nam je danas problem jeste neuporedivo veći nivo drumskog saobraćaja. Prema analizama Međunarodnog instituta za čist transport oko 20 posto ukupnog zagađenja dolazi od drumskog saobraćaja. Porast standarda, povećanje standarda, danas u Beogradu ima 650.000 automobila. U centralnoj Srbiji ima mnogo automobila sa Euro 3 i 4 motorima, dakle onih lošijih - objasnio je Vučić.

Na pitanje da li je produžena dozvola, na dve godine, za uvoz automobila sa takvim motorima, predsednik je rekao da, koliko on zna, ne može da se produži.

Pričao sam sa ljudima iz Vlade, i želimo da zabranimo uvoz Euro 3 motora, ali nećemo oduzimati vozila ljudima koji ih već imaju - rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je ponovio da je za zagađenje odgovoran standard građana i povećan saobraćaj sa "euro 3" i "euro 4" motorima.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je država produžila ugovor o uvozu automobila sa takvim motorima, Vučić je rekao da bi trebalo da bude zabranjeno ali da automobili neće biti oduzimani.

Ponovio je da postoji "kampanja" protiv mini-hidroelektrana i rekao da je su one jedan od dva izvora zelene energije.

Govoreći o aplikaciji koja se bavi merenjem kvaliteta vazduha "AirVisual", Vučić je kazao da ona u Hrvatskoj kvalitet meri u nezagadjenim područjima, a u Srbiji u zagađenim.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Rea

17.01.2020 17:19

Ovo je veoma bitna stvar zbog zagafjenja.

Hedona

17.01.2020 18:39

To je zaista potrebno ali zaista.Termoelektrane i treba da postave Elektrolizere za taloženje sumpor dioksid i sve ostale štetne gasove i šalju prečišćn vazduh u atmosveru.

Lepi

17.01.2020 19:50

Japanoze su to,svaka im cast.