Šarčević najavio raspisivanje konkursa do kraja januara: Stalno zaposlenje za 20.000 prosvetara

Autor: novosti.rs

Vesti

16.01.2020

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Do kraja januara biće raspisan prvi konkurs za zapošljavanje prosvetnih radnika i na tom konkursu posao će dobiti prosvetari koji su počeli da rade na ugovor 2014. i pre toga, kao i 2015. godine", rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

On je naveo da će naredni konkurs biti raspisan u februaru, pa još jedan u martu, i tako će biti zaposleno između 18.000 i 22.000 prosvetara koji godinama rade na određeno.

On je naglasio da neće biti dozvoljene eventualne zloupotrebe prilikom zapošljavanja na ovim konkursima.

- Ministar ima ovlašćenje da smenjuje direktore. Nećemo dozvoliti samovolju direktora, ali ni sindikalne pritiske - upozorio je Šarčević. - Ovo je važna mera i za rast nataliteta, jer je reč o mladim ljudima.

Govoreći o maloj maturi, Šarčević je naveo da je planirao da 2022. godine kombinovani test bude zamenjen PISA zadacima.

Verovatno će biti promenjen i način bodovanja za upis u srednju školu, pa će odnos bodova koje nosi uspeh iz škole i uspeh na maloj maturi biti 50 prema 50, a sada je 60 prema 40.

- Ove godine mala matura biće kao i prethodnih godina - istakao je ministar. - Jedina novina je to što testovi neće biti štampani u komercijalnim štamparijama, već u štampariji koja će biti u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pod okriljem Ministarstva. Novina je i to što će se testovi pregledati digitalno, a pri kraju je izrada softvera koju radi Fakultet organizacionih nauka. Rešeni testovi će se skenirati i slati na jedan zajednički punkt, koji će biti u Grafičkoj školi na Novom Beogradu. Tu će se svi testovi digitalno pregledati.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading