Napušteni psi naneli veliku štetu u plastenicima sveštenika: Lutalice "izgrizle" 2.000 evra

Autor: novosti.rs

Vesti

15.01.2020

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U selu Kucura kod Vrbasa napušteni psi su prošlog i ovog meseca pokidali zaštitne najlone na svih šest plastenika u gazdinstvu Aleksandra Subotina, inače sveštenika Evanđeoske crkve. Šteta se procenjuje na oko 2.000 evra.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Javnoj agenciji za zoohigijenu i poljoprivredu (JAZIP) u Vrbasu objašnjavaju da je reč o psima koji su u Kucuru, kao i u sva ostala naselja u opštini, vraćeni iz prebukiranog prihvatilišta, kroz program CNR (uhvati-steriliši-pusti), što se smatra jedinim rešenjem da se smanji broj lutalica na ulicama.

- Plastenici su donacija iz Holandije za samoizdržavanje, ali i za humanitarne svrhe, jer se znatan deo prihoda od prodaje proizvedenih kultura usmerava za pomoć socijalno ugroženim ljudima. Gajimo paradajz i salatu, kao i cveće, koje je najviše pretrpelo zbog provale pasa, jer je izgaženo i promrzlo - navodi Subotin.

Meštani, koji su ogorčeni zbog štete koju prave lutalice, usmerili su bes kako na pse, tako i na društva za zaštitu životinja.

- Ne znam koje bih rešenje ponudio a da fejsbuk--zaštitnici životinja ne počnu da me psuju i vešaju nasred sela. Svi razumeju da je pas ljubimac, a niko da je ovo šteta koju je teško nadoknaditi, jer ono što je uništeno nije lako zaraditi. I meni su kerovi čupali najlone godinama, a onda sam počeo da držim koze, koje su takođe nastradale od tih napasti, za šta do danas nisam dobio odštetu - rekao je mladi poljoprivrednik Siniša Mali.

Pretpostavlja se da čopor od pet-šest lutalica u plastenicima traži hranu i sklonište, a smatra se i da u ove objekte ulaze loveći hrčkove. Zaposleni u JAZIP ističu da pušteni psi sigurno nisu gladni, jer su u svim naseljima za njih postavljene hranilice sa granulama, a o njihovoj ishrani brinu i ljubitelji životinja, koji im prave i kućice za prezimljavanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading