U grob samo sa burmom! U OVOM srpskom gradu zabranjeno je sahranjivanje sa nakitom

Autor: Rada Ćoralić

Vesti

15.01.2020

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbornici u Požarevcu nedavno su usvojili odluku o upravljanju grobljima i sahranjivanju, kojom se zabranjuje pokop sa zlatnim nakitom i drugim dragocenostima!

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo pravilo važiće i u Kostolcu, a ukoliko porodice umrlih ne budu poštovale najnoviju odluku, dragocenosti će, kako je preneto, ukloniti nadležni iz JKP "Komunalne službe", koje upravlja grobljima i zadužena je sprovođenje ove odluke.

Važi i za Kostolac

- Zlato i dragoceni metali nađeni prilikom sahranjivanja umrlog ili ekshumacije posmrtnih ostataka predaće se naslednicima. Ako njih nema ili ne žele da preuzmu te predmete, sa njima će se postupati kao sa nađenim stvarima - navodi se u odluci.

 

Na pitanje kako će izgledati provera da li pokojnik sa sobom nosi i nakit i hoće li kontrolori otvarati sanduke, u gradskoj upravi Požarevca kažu da je obaveza nadležnih u JKP "Komunalne službe", koje su nadležne za sahranjivanje u Požarevcu i Kostolcu, da obaveste srodnike o zabrani sahranjivanja sa predmetima i dragocenostima veće vrednosti.

- Stavljanje ovih predmeta u kovčeg obavlja se isključivo na ličnu odgovornost onih koji vrše pripremu za sahranjivanje, a preduzeće neće otvarati sanduke - poručuju iz uprave Požarevca i dodaju da slična rešenja postoje u mnogim odlukama u Srbiji.

Uskoro i kremacije

Najnovija odluka donela je još nekoliko novina među kojima je i kremiranje pokojnika, koje do sada u Požarevcu nije bilo moguće. Planirano je da se kremacija uvede posle izgradnje krematorijuma, i to u fazama, počev od 2020. do 2022. godine. Ona će se obavljati po želji pokojnika ili rodbine, a kada je reč o onima koji nisu umrli prirodnom smrću, tražiće se odobrenje organa nadležnog za vođenje krivičnog postupka.

Međutim, dobra vest za one koji bi da na onaj svet ponesu poneku dragocenost jeste da neće morati da se odreknu venčane burme i drugih ličnih predmeta manje vrednosti ukoliko je to želja srodnika.

Stop skrnavljenju grobova

Ova odluka, kako objašnjavaju nadležni, doneta je radi usaglašavanja sa Zakonom o komunalnim delatnostima, ali i da bi se sprečilo skrnavljenje grobova.

Na teritoriji Požarevca, podsetimo, postoji 35 grobalja. Od toga, dva su u Požarevcu - Staro i Novo, jedno je u Kostolcu, a 32 u seoskim naseljima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading