O trošku države operacije katarakte, dijaliza...

Autor:

Vesti

14.01.2020

22:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I ove godine o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) osiguranici će moći i u privatnim klinikama da operišu kataraktu, urade vantelesnu oplodnju, odu na dijalizu, koriste hiperbaričnu komoru, podignu lekove na recept u privatnim apotekama.

RepublikaFoto: youtube.com/Beogradska hronika Jutarnji program
LISTE ČEKANJA MNOGO MANJE Dr Sanja Radojević Škodrić

RFZO je raspisao 30. decembra javni poziv za ugovaranje usluga privatnim klinikama koje nisu u mreži javnog zdravstva. Poziv za potpisivanje ugovora traje do 31. januara.

Direktorka RFZO dr Sanja Radojević Škodrić kaže da se iz godine povećava broj usluga, odnosno privatnih ustanova s kojima ova ustanova potpisuje ugovore.

Tokom prošle godine operacije katarakte, osim državnih, radilo je i 17 privatnih ustanova, te je tako lista čekanja smanjena za 11.500 osiguranika.

 

 

- To je zaista najveći pomak koji se desio. Sada na listi čekanja za senilnu i presenilnu kataraktu ima oko 10.000 ljudi. To su uglavnom osobe koje u ovom trenutku i ne mogu da budu operisane zbog starosti ili udruženih bolesti koje imaju - objašnjava Škodrićeva.

Procedura za odlazak na lečenje u privatne klinike, koje imaju potpisan ugovor sa RFZO, ista je kao i za državne. Pacijent mora da se obrati izabranom lekaru koji ga upućuje kod lekara specijaliste i on procenjuje da li je za operaciju ili ne.

Ukoliko je za operaciju stavlja ga na listu čekanja, koja se šalje u RFZO. Pacijenti se anketiraju da li žele u privatnoj ili državnoj ustanovi da se operišu.

RFZO je prošle godine za operacije katarakte osiguranih lica, privatnim klinikama platio 1,5 milijardi dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading