Danas je veliki dan za pravoslavce: Vernici slave Mali Božić i Svetog Vasilija Velikog, evo šta običaji nalažu

Autor:

Vesti

14.01.2020

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi januar po julijanskom kalendaru je veliki dan u pravoslavnom svetu. Danas vernici slave Svetog Vasilija Velikog i Novu godinu, odnosno Mali Božić.

RepublikaFoto: wikipedia.org
Sveti Vasilije Veliki

Za ovaj dan vezuju se mnogi običaji, a postoje i verovanja šta na ovaj dan ne bi trebalo raditi.

U nekim mestima se zadržao narodni običaj da se na raskršćima pale vatre, što, uz čistilačko dejstvo, ima i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote. Zbog tih razloga, na današnji dan ponovo se loži ognjište i dolazi položajnik, koji se služi glavom božićne pečenice koja se se čuva za ovu priliku.

Sveti Vasilije je rođen u vreme cara Konstantina. Još kao nekršten učio je 15 godina u Atini filozofiju retoriku i astronomiju.

Nekršteni dani

Vreme od Božića do Bogojavljenja (19. januar) u narodu se naziva "nekrštenim danima" u kojima, prema verovanju, demoni, karakondžule i veštice vrebaju ljude na svakom koraku.

Najčešće se pojavljuju u snu i mnogi ljudi se baš u ovom periodu žale na košmare.

Krstio se na reci Jordanu zajedno sa svojim bivšim učiteljem Evulom. Bio episkop Kesarije Kapadokijske blizu 10 godina, a završio svoj zemaljski život napunio 50 godina od rođenja.

Bio je veliki pobornik Pravoslavlja, moralno čist i izuzetno revnosan, veliki bogoslovski um, veliki strojitelj i stub crkve.

Vasilije Veliki je značajan svetac sa srpsku i rusku pravoslavnu crkvu. Kod nas mnoge porodice danas proslavljaju svoju krsnu slavu, a u Rusiji, ovaj praznik se obeležava kao imendan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
KPCTA

14.01.2020 17:08

Срећна Православна Нова година!

miki

14.01.2020 19:04

Браћо и сестре нека вам је наздравље Православна нова година.