UST se oglasio povodom odbačaja krivične prijave protiv Milomira Marića

Autor: Republika

Vesti

13.01.2020

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upravni odbor Udruženja sudija i tužilaca (UST) izdali su saopštenje povodom odbačaja krivične prijave protiv Milomira Marića.

Foto: Public
Udruženje sudija i tužilaca

Saopštenje prenosimo u celosti.

- UST najoštrije osuđuje pisanje Cenzolovke, koja krajnje proizvoljno i bez pravnog utemeljenja, daje svoju ocenu postupanja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu (VJT) i Nenada Stefanovića, povodom odbačaja krivične prijave protiv Milomira Marića, urednika "Hepi TV", zbog krivičnog dela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

UST pojašnjava da je predmetna odluka doneta u skladu sa zakonom, odnosno Zakonikom o krivičnom postupku, te da kao takva sadrži obrazloženje, kao i svaka javnotužilačka odluka, zbog čega apeluje da VJT u Beogradu istu učini dostupnom javnosti, bez namere da poučava autore Cenzolovke, kada i kome se dostavlja obrazloženje odluke.

UST smatra da dovođenje u vezu rada postupajućeg zamenika javnog tužioca Nenada Stefanovića sa činjenicom da je predsednik Udruženja nešto što Udruženju može isključivo da imponuje, budući da je isti uspešno vodio i vodi izuzetno ozbiljne krivične postupke, te da se u tom smislu ne može porediti sa predsednicima drugih strukovnih udruženja koji decenijama nisu ušli u sudnicu.

UST ukazuje da je pripadnost određenom strukovnom udruženju pravo i sloboda bilo kog nosioca pravosudne funkcije, te da se do sada pojedinačne odluke nisu posmatrale u svetlu članstva u  udruženjima, budući da svaka odluka ima svoje uporište u zakonu i njegovim odredbama, što je slučaj i sa predmetnom odlukom VJT u Beogradu, zbog čega ovakve  natpise smatra sasvim novom vrstom malicioznih i krajnje neosnovanih napada na tužilačku organizaciju i slobodu udruživanja - navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Krsta

14.01.2020 17:16

Podnesite privatnu tužbu.