Aleksandra bila malaksala, ono što je usledilo niko nije očekivao: Beogradski lekari joj izvadili tumor od POLA METRA!

Autor: telegraf.rs

Vesti

11.01.2020

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beogradski tim lekara u Urgentnom centru, na čelu sa hirurgom Vaskom Tošićem izvadio je tumor od 46 centimetara iz pacijentkinje Aleksandre Dmitrov (42) i tako napravio još jedan veliki podvig u zdravstvu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Aleksandru je na pregled pre Nove godine doveo komšija Miša Bošorović, jer je ona pre nekoliko meseci ostala bez oba roditelja. Otad on brine o njoj i pomaže joj. Kada sam pacijentkinji uradio inicijalna dijagnostika, na osnovu kliničkog pregleda zaključio sam da se radi o tumorskom procesu koji je zahvatio trbušnu duplju. Tada sam tražio dodatne analize, magnetnu rezonancu, uradila je i tumor markere, kao i ginekološki pregled - rekao je doktor Tošić.

Shvatili su da je situacija vrlo ozbiljna i da je hitno potrebna intervencija, te da se ne sme gubiti vreme. Potom su sprovedeni svi pripremni postupci i bila je spremna za operaciju.

- Zahvat je obavljen 9. januara, započet je u 8 sati ujutru, a završili smo oko 11. Izvadili smo tumor koji je bio 46 centimetara dužine, 37 širine, a dužine 27. Zauzimao je celu trbušnu duplju, ali imali smo veliku sreću, jer nije zahvatio nijedan od trbušnih organa - rekao je doktor Tošić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tumor rastao godinama, bila je malaksala

Na pitanje kako je moguće da pacijentkinja nije osetila toliku izraslinu u svom telu, doktor Vasko Tošić objašnjava da je sigurno osetila neku promenu, ali joj nije stvarala bolove, pa se verovatno nije ni podvrgla pregledima.

- Komšija Miša koji je preuzeo brigu o Aleksandri nakon smrti njenih roditelja, doveo ju je kada je već bila anemična, malaksala, iscrpljena, jer je to velika izraslina u stomačnoj duplji koja se hranila krvlju i tako joj oduzimala snagu. Rekao bih da se ovde radi o jednom zapuštenom procesu, došla je u poslednjem času i uspeli smo da izvedemo operaciju bez ikakvih komplikacija - kaže doktor Vasko Tošić.

On je objasnio da je svaki tip tumora individualan, pa tako sporije ili brže raste, ali da bi tumor dostigao ovolike dimenzije potrebni su mu meseci, godine.

- Ne može tumor od pola metra da poraste za dva meseca, to je sigurno. Ne znam da li je naša pacijentkinja išla na neke preglede pre ovoga, ali postoje tu razni faktori zbog kojih možda nije pravovremeno reagovala. Ono što je sada jedino važno jeste da je ona dobro i da se oporavlja - naveo je doktor Tošić.

Prema njegovim rečima, tokom operacije Aleksandre je prošla bez velikog gubitka krvi, a postoperativni tok ide odlično. Sada se čeka patohistološki nalaz, kako bi se utvrdio karakter tumora koji je odstranjen.

Doktor Vasko Tošić ispričao nam je da je sličan slučaj imao i sa jednom pacijentkinjom iz Bijeljine, pre desetak godina. Međutim, razlika u ta dva tipa tumora bio je taj što je pacijentkinja iz Republike Srpske imala cistični tumor, a Aleksandra meki tumor, te ga je bilo lakše odstraniti.

Vasko Tošić se zahvalio se celom svom timu, a pacijentkinji još jednom poželeo brz oporavak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading