Vukosavljević stao na stranu opozicije i prihvatio metode "testere" i "vešala"

Autor:

Vesti

10.01.2020

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo informisanja izdalo je saopštenje u kojem traže reakciju Javnog tužilaštva i čime je ministar Vladan Vukosavljević stao uz Obradovića, koji traži robiju za novinare.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vladan Vukosavljević

Međutim, izgleda da u kabinetu Vukosavljevića nisu pročitali Zakon o informisanju. Naime, članom 59 ovim zakonskim aktom jasno i precizno su nađene dve situacije u kojim da tužilaštvo može da reaguje:

1. kada je u pitanju pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka

2. u slučaju akta neposrednog nasilja prema licu

Srpski telegraf, objavljujući delove iskaza monstruma koji je oteo Moniku, ni u jednom trenutku nije prekršio pomenute odredbe. Naprotiv, objavljivanjem dela iskaza želeli smo da istaknemo da se ne sme dozvoliti da se Jakovljević, koji je ranijih godina osuđivan za silovanje, ponovo nađe na slobodi.

Srpski telegraf: Doživotna za monstruma

RepublikaFoto: Republika
Malčanski berberin prilikom hapšenja

Povodom objavljivanja delova iskaza Ninoslava Jovanovića o zlostavljanju Monike Karimanović (12), redakcija Srpskog telegrafa izvinjava se pre svega Moniki i njenoj porodici, a potom i javnosti koju je iskaz ovog monstruma potresao.

Namera redakcije, napominjemo, nije bila da se pričini dodatna šteta žrtvi, već da se Malčanski Berberin ovoga puta ne izvuče za teška krivična dela, izađe na slobodu i ponovi isti zločin.

Bez obzira na to što i svetski mediji izveštavaju na sličan način kad su u pitanju isti ili slični zločini, to ne treba da bude opravdanje niti izgovor. Ako smo i samo jednog čoveka uznemirili i povredili ovim tekstom, dovoljan je razlog da uputimo izvinjenje. Takođe, zahvaljujemo se delu javnosti što nam je svojim dobronamernim kritikama skrenuo pažnju kako bi i ubuduće poveli računa kad su u pitanju ovakve teme.

Naša redakcija će svakako izveštavati o ovom zločinu, u smislu da ćemo zahtevati doživotnu kaznu zatvora za ovog monstruma.

Takođe, ovim putem izražavamo žaljenje što pojedinci pokušavaju politički da lešinare, koristeći ovaj tekst za političku kampanju, i to oni oličeni u Savezu za Srbiju.

Posebno osuđujemo ponašanje jednog od lidera SZS Boška Obradovića, koji zahteva smrtnu kaznu za novinare i urednike koji su objavili iskaz monstruma, što nije zabeleženo nigde u svetu.

Treba podsetiti da ministarstvo nije bilo ovako "ažurno" i oštro kada su meta bila, recimo, deca predsednika Srbije Aleksandra Vučića ili kada je Vučić u medijima predstavljen kao legitimna meta.

Koliko su Vukosavljević i njegovo ministarstvo neobavešteni o svom delu posla, svedoči i objašnjenje koje je Udruženje tužilaca juče objavilo na svom zvaničnom Tviter nalogu:

- Krivično delo iz člana 172 Krivičnog zakona: Iznošenje ličnih i porodičnih prilika se ne goni po službenoj dužnosti.

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije osudili su naslovne strane Srpskog telegrafa i Informera zbog, kako su naveli, grubog kršenja dostojanstva i privatnosti maloletne žrtve.

Pritom, oba novinarska udruženja su, pozivajući se na član 79 Zakona o javnom informisanju i medijima, kojim je propisano da se "opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja".

Boško želi da ubija novinare

Boško Obradović traži smrt novinara Srpskog telegrafa jer smo objavili iskaz Ninoslava Jovanovića poznatijeg kao Malčanski Bereberin, koji je oteo, a potom i silovao 12-godišnju Moniku Karimanović. Monstrum je sam ispričao kako je zlostavljao 12-godišnju devojčicu, a detalje koje je izneo pored našeg lista objavio je i Informer. Obradović je to munjevito iskoristio da stane u odbranu silovatelja i istovremeno zatraži najstrože kazne za novinare.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Boško Obradović

- Kaznu doživotnog zatvora treba proširiti na ovaj ološ ljudski, novinarski i urednički! I razmisliti o uvođenju smrtne kazne za ovakve koji tačno znaju šta rade i rade to namerno. Ako Dragan J. Vučićević i Željko Mitrović ne završe u zatvoru posle smene vlasti, bolje da ne menjamo ništa - napisao je Obradović uz objavljene naslovne strane Srpskog telegrafa i Informera.

 

REAKCIJE

Nebojša Krstić, medijski stručnjak

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro

Obradovićev tvit je deo konsekventne politike, koju on zastupa. Naime, jedno od osnovnih obeležja fašista jeste fizička eliminacija političkih protivnika i novinara i medija koji im se ne dopadaju.

Milenko Jovanov, potpredsednik SNS

RepublikaFoto: youtube.com/RTV Pink Official

Boško govori šta Đilas misli i kao njegovo strašilo služi da plaši ljude. Jasno je da bi oni rado ubijali i stavljali u zatvor sve koji im se ne sviđaju

Đorđe Milićević, potpredsednik Skupštine

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Ovo svakako nije sloboda mišljenja, govora i izražavanja, već pokazatelj da svi moraju misliti kao oni, dok u suprotnom slede pretnje, fizičko i verbalno nasilje, te najprimitivnije ponašanje.

Miljan Damjanović, poslanik SRS

RepublikaFoto: Tanjug

Od jednog ljotićevca se ništa bolje nije ni moglo očekivati, ali definitvno u svojoj mržnji je ovoga puta i sebe nadmašio. Sopstvena mržnja će ga pojesti!

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Branko

10.01.2020 12:11

Obradović je munjevito iskoristio da stane u odbranu silovatelja i istovremeno zatraži najstrože kazne za novinare.

Odgovori 14 2
Stanko

10.01.2020 14:02

Kada neko u tom ministarstvu ne zna svoj posao.

Odgovori 14 2
Milan

10.01.2020 14:04

Ministarstvo informisanja izdalo je saopštenje u kojem traže reakciju Javnog tužilaštva i čime je ministar Vladan Vukosavljević stao uz Obradovića, koji traži robiju za novinare. A brane silovatelja.

Odgovori 14 2
Anton

10.01.2020 15:13

Krivično delo iz člana 172. Krivičnog zakona: Iznošenje ličnih i porodičnih prilika se ne goni po službenoj dužnosti.

Odgovori 10 1