Doktorke sa VMA o usavršavanju u Kini: Iglice koje čine čuda i ostale tajne kineske medicine

Autor:

Vesti

08.01.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spoj kineske i evropske medicine u Beogradu. Vojnomedicinska akademija (VMA) dobiće centar za tradicionalnu kinesku medicinu. Iza ove najave, koja više i nije nova vest, krije se, međutim, priča duga čak 45 godina. Tačno je toliko prošlo vremena otkako se lečenje akupunkturom primenjuje na VMA, što malo ko zna.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dr Vesnom Pejović i dr Gordanom Luković sa kolegama iz Kine

Srpski telegraf razgovarao je sa dr Vesnom Pejović i dr Gordanom Luković sa VMA o tome šta nam u stvari nudi kineska medicina, koje se bolesti kod nas već tretiraju njenom primenom i šta će pacijentima u perspektivi doneti otvaranje centra na VMA. Obe naše sagovornice su specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije i akupunkturolozi (Vesna je načelnica Kabineta za akupunkturu VMA) i obe su bile na usavršavanju u Kini.

Njihova destinacija bio je grad Ćingdao, luka na istoku Kine, na obali Žutog mora, sa više od devet miliona stanovnika. Boravile su u Prvom sanatorijumu mornarice Kineske narodnooslobodilačke armije. Iskustvo su prenele čitaocima Srpskog telegrafa.

 

 

EFIKASNA MOKSA

Učesnici skupa su bili iz Afrike, Amerike, Azije i Evrope, SAD i Rusije. Prve sedmice je održan međunarodni simpozijum vojne akupunkture. Druge sedmice smo pohađali kurs iz akupunkture i kineske tradicionalne medicine (moksibustija, ventuze, kineska masaža, kineske vežbe, herbalna terapija i aromaterapija).

Foto: Privatna arhiva
Doktorka na praksi u Kini

Moksibustija je primena mokse u lečenju. Moksa se dobija sušenjem divljeg pelina. Postoje direktna i indirektna, dimna i bezdimna moksibustija. U Kini smo gledale i praktično se obučavale za pravljenje kupa od mokse i njihovo stavljanje direktno na kožu ili indirektno preko podloge od đumbira ili u predelu pupka na podlozi od soli. Moksibustija može da se koristi zajedno sa akupunkturom tako što se na vrh igle stavi komad moksa štapića i zapali i na taj način stimulišemo dodatno akupunkturnu tačku. Umesto mokse mi u svakodnevnom radu koristimo fototerapiju (bioptron lampu) kao blagu toplotu za stimulaciju akupunkturnih tačaka.

 

 

Ove vežbe smo radile svakog jutra

  • imitacija pokreta pet životinja: tigra, jelena, medveda, majmuna i ptica sa elementima kung-fua
  • taj-či, meditacija u pokretu ili kineska usporena gimnastika

Obučili smo se i za primenu ventuza. To je masaža tela pomoću posuda u obliku čaša od raznog materijala. Tako pomoću vakuuma u posudi masiramo određeni deo tela. Na taj način poboljšavamo cirkulaciju u tom delu tela i relaksiramo pacijenta. Ventuze mogu biti od različitog materijala. Ventuze od stakla i bambusovog drveta se zagreju i, kad kiseonik sagori, stavljaju se na telo. Postoje plastične ventuze, kod kojih se pištoljem izvlači vazduh. One deluju samo mehanički, kao i silikonske ventuze.

HERBALNA MEDICINA

Još jedna od metoda je skreping (struganje). Pomoću sprave u vidu češlja struže se koža na određenom delu do crvenila. Ova masaža je malo grublja, ali treba da relaksira pacijenta i oslobodi ga stresa.

Upoznali smo se i sa kineskom masažom, tuinom i manipulacionim tehnikama.

Tu je takođe i herbalna medicina. Kinezi koriste biljke u lečenju i u aromaterapiji. Za vreme boravka u vojnoj bolnici dobijali smo aromatične biljke različitih mirisa u ukrasnim kesama.

 

 

Naravno, upoznali smo se i sa novim akupunkturnim tehnikama, npr. wrist-ankle, kada tretiranjem tačaka u predelu ručnog ili skočnog zgloba delujemo na akutna bolna stanja u određenim delovima tela. Telo je podeljeno na šest longitudinalnih zona. Shodno tome da li je bol lokalizovan iznad ili ispod dijafragme, tretiramo zone na ruci ili nozi s iste strane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading