(FOTO) Industrijski sneg zabeleo Novi Sad, a evo šta to znači!

Autor:

Vesti

04.01.2020

20:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani pojedinih delova Novog Sada tokom jučerašnjeg prepodneva bili su svedoci nesvakidašnje meteorološke pojave - takozvanog "industrijskog" snega.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

- Kada neće iz oblaka, hoće iz magle. Jutros je u delovima Novog Sada bilo tzv. "industrijskog snega", retke meteorološke pojave koja ima veoma specifičan način nastanka. Naime, sve zavisi od količine aerosola koja bi "poslužila" kao jezgra nukleacije, koja bi kasnije uz pomoć prehlađenih kapljica iz magle i niske oblačnosti narasla do snežnih pahuljica. Količina aerosola značajno varira i na malim rastojanjima, a najveća je tamo gde je vazduh najzagađeniji - stoji u objašnjenju na zvaničnoj stranici Serbian Meteo.

Sam naziv je veoma intrigantan.

"Kada je reč o samom izrazu "industrijski sneg", iako nije zvaničan naziv, odomaćio se u meteorološkim krugovima i ima opravdanja u fizičkim procesima koji su povezani sa njim.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading