Ministarka pravde o predlogu da se snizi granica: Krivična odgovornost s 12, teško!

Autor:

Vesti

04.01.2020

06:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka pravde Nela Kuburović smatra da se pitanju smanjenja granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina, koje se zbog učestalog vršnjačkog nasilja sve češće pominje u javnosti, mora pristupiti vrlo ozbiljno i da ne treba donositi ishitrene odluke. Ona misli da se problemom vršnjačkog nasilja među maloletnicima može boriti i na drugi način.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Nela Kuburović

Kuburovićeva je napomenula da iako se zahtev za smanjenje granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina u poslednje vreme često pominje u javnosti, Ministarstvo pravde još nije dobilo nijedan zvaničan predlog za izmenu Krivičnog zakonika.

S druge strane, postoje predlozi da se u drugim oblastima granice podignu, kao kod stupanja u brak

Upozorila je da kod ovog zahteva treba biti vrlo oprezan jer postoje i predlozi da se u drugim oblastima granice povećavaju. Tako se, kako kaže, u predlogu za izmenu Porodičnog zakona predlaže ukidanje postojeće mogućnosti da maloletna lica od 16 godina stupaju u brak.

- Time se dolazi u potpunu koliziju, kako neko može biti krivično odgovoran sa 12 godina, a da mu ne date mogućnost stupanja u brak pre navršene 18. godine - naglasila je Kuburović i ukazala da ovo nije pitanje samo za Krivični zakonik već i za niz drugih kojima se reguliše status dece, mlađih ili starijih maloletnika.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading