ALARMANTNO! Beograd se davi u smogu: Zagađenje vazduha noćas bilo najviše u poslednjih mesec dana!

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

03.01.2020

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vazduh u Srbiji ponovo je izrazito zagađen, a merenja u Beogradu pokazala su da je oko 1 sat noćas stepen zagađenja bio najviši od početka decembra 2019!

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Beograd

Tri merna mesta u Beogradu i tri u Pančevu registruju danas, prema merenjima naše agencije najviši, peti stepen zagađenja vazduha, a jednako je alarmantna situacija i u Novom Sadu, Smederevu i Nišu.

Kada se govori o uzročnicima zagađenja vazduha, već neko vreme se vodi polemika javnosti, je li veći problem saobraćaj, industrija ili dim iz dimnjaka, a odgovor na to nudi mapa Agencije za zaštitu životne sredine. Tako se iščitava da u Pančevu vazduh zagađuje industrija, a u ostalim mestima krivac je saobraćaj.

Zanimljivo je i da grafikon na sajtu Agencije, koji prikazuje zastupljenost PM 10 i PM 2,5 čestica na različitim mernim stanicama u Beogradu (Stari grad, Mostar i Zeleno brdo), pokazuje da je noćas u 1 sat iza ponoći zagađenje bilo veoma veliko. Zapravo, u pitanju je naviši nivo zastupljenosti ovih štetnih čestica u poslednjih mesec dana!

Najvišu tačku na grafikonu dostigla je linija koja označava PM 10 čestice izmerene na stanici Zeleno brdo.

RepublikaFoto: Tanjug/M. NIKOLIĆ
Beograd

Takođe, Beograd je danas, posle Sarajeva, najzagađeniji grad Evrope. Kako se može videti na listi najzagađenijih gradova sveta sajta AirVisual, srpska prestonica je u vrho ove neslavne statistike. Konkretno, u 13 časova, Beograd je bio pozicioniran na 6. mestu, sa indeksom zagađenja 173, a Sarajevo na trećem (indeks 202).

Manje od Beograda zagađeni su Mumbaj, Zagreb, Skoplje i Sofija, a iza njih na ovoj listi je Peking.

Dalje, Subotica, Beočin, Valjevo, Kosjerić i jedna od mernih stanica u Nišu registruju nešto malo bolji, četvrti stepen zagađenosti vazduha.

Da je vazduh u Srbiji danas lošeg kvaliteta, pokazuju i drugi izvori, poput sajta WAQI, na kome se vidi da problemi postoje i u komšiluku: zarumenela sa i mapa Severne Makedonije, Bosne, Crne Gore, ali neobično, zagađen vazduh beleži se i u Mađarskoj, Českoj, Slovačkoj, Poljskoj, Italiji...

PM čestice

Podsetimo, u Srbiji godišnje umre, prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije, 6.000 ljudi od bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha, a kao glavni krivac označene su PM-10 čestice, poznate kao nevidljive ubice iz vazduha.

Taj "nevidljivi ubica" iz vazduha je prašina manja (PM) od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Kad udisanjem stigne u pluća, PM-10 čestice deponuju se u najdubljim delovima tog organa i, kako upozoravaju lekari, posebno ugrožavajući decu, trudnice, stare osobe i hronične bolesnike.

- U slučaju udisanja PM-10 čestica, koje skraćuju dah, srce se napreže da bi kompenzovalo smanjeni unos kiseonika i pri tom se iscrpljuje. Na taj način, pored razboljevanja pluća, one dovode i do srčanog ili moždanog udara i možemo ih smatrati uzrokom iznenadne srčane smrti, za koji nemamo valjani dokaz – objašnjava onkolog dr Zoran Živković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ROMANTIKA

14.01.2020 12:20

Strah me je da citam ove clanke koji pisu sta udisemo.Samo sedim kod kuce uz ambilife aparat za preciscavanje vazduha.Kucu ne luftiram.Otrcim do prodavnice i nazad kuci.Ne vidim resenje ovog problema.Cekamo kosavu,ali i ona nas je zaboravila.