Srbija konačno dobila Nacionalnu laboratoriju za kontrolu hrane: Konačno ćemo znati šta jedemo

Autor: Informer, Republika

Vesti

02.01.2020

18:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalna Laboratorija za kontrolu hrane i fitolaboratorija sa bankom biljnih gena konačno je posle 20 godina dobila akreditaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Posle dobijanja i zvanične akreditacije od nadležnog sertifikacionog tela, nadležni u Srbiji su potvrdili da će se konačno znati i kvalitet i bezbednost hrane koju jedemo, a ne da zavisimo od analiza koje rade privatne laboratorije.

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, i šef Delegacije EK u Srbiji, Sem Fabrici, obišli su ove ustanove, koje se nalaze u okviru Direkcije za nacionalne laboratorije u Batajnici.

- Posle 20 godina i uloženih oko 20 miliona evra, ovom akreditacijom dobijen je i "srpski generalštab za bezbednost hrane". Ovim se uspostavlja sistem kontrole ulaska hrane u Srbiju i ispunjavaju se standardi za izvoz.

Bilo je bitno da posle dve decenije stavimo tačku na ovo i da se ne otvara više pitanje laboratorije, nego da one samo rade. Sada će se ući i u sistem nadzora svih privatnih laboratorija, preko sistema analize rizika - rekao je ministar Nedimović.

RepublikaFoto: Tanug/D. GOLL
Branislav Nedimović

Kako je Nedimović objasnio, posle akreditovanja laboratorija, uzorci na mikotoksine, pesticide, teške metale, veterinarske lekove i druge materije, više neće morati da se šalju u inostranstvo.

- Sigurno je da će neki biti ljuti na nas što je ovo otvoreno, ali mislim da će građani Srbije biti zadovoljniji, jer će u svakom trenutku znati šta jedu. To će biti na nezavisan način utvrđeno od strane države - objašnjava Nedimović.

U laboratorijama sada može da se kontroliše sve. Od mesa, mleka, voća i povrća, pa do semena.

Uz to, kako je objasnio ministar Nedimović, u Srbiji sada postoji i akreditovana metoda za kontrolu malina na prisustvo norovirusa, koji je inače čest problem našim malinarima kada izvoze voće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading