Petarde su opasna zabava: 5.000 pasa ugine za svaki doček, deca ostaju bez prstiju!

Autor: espreso.rs, Republika

Vesti

31.12.2019

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas ispraćamo 2019. godinu, a dočekujemo novu 2020. godinu. Mnogi od vas će poželeti da tokom noći, bilo da ostaju u toplini domova, idu na neki od trgova ili u neki kafić ili restoran, bace bar jednu petardu. Ipak, dobro razmislite o tom poduhvatu, budući da statistike pokazuju kako su ovom zabavom najugroženije životinje, deca i stariji ljudi.

RepublikaFoto: twitter.com/Prijedor24com
Foto: Ilustracija

Bacanje petardi može da bude opasna zabava. One nisu igračka, pa bi pre upotrebe bilo bitno da i deca i odrasli budu svesni posledice pre njihove upotrebe. 

Ukoliko ne možete da odolite upotrebi petardi, stručnjaci preporučuju da ih koristite prema uputstvima. 

Neretko u novogodišnjoj noći u Hitnu pomoć stižu pacijenti sa amputacijom cele šake, prstiju, ruke, teškim opekotinama, a većina ovih povreda izazvana je upravo pirotehničkim sredstvima. 

Stogo izbegavajte držanje petarde u ruci, stavljanje petarde u kutiju ili nekom u džep, prilaženje dok još nije eksplodirala. Ukoliko se povreda ipak dogodi važno je da znate kako da ukažete prvu pomoć.

Opekotine možete da zalečite hlađenjem hladnom vodom i zavijanjem povređenog dela u krpu natopljenu vodom, a potom je bitno da se uputiti u dežurnu ustanovu kako bi lekari procenili kakav dalji tok lečenja je neophodan. 

Ukoliko posle eksplozije petarde čestice dospeju u oko, ne pokušavajte da ih sami izvadite ili isperete, nego se odmah uputite kod očnog lekara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Posebno je važno da deca, ukoliko već koriste petarde, budu pod nadzorom odraslih, kao i u bilo kojoj drugoj situaciji kada postoji opasnost da se povrede.

Kažnjavanje

Bitno za naglasiti je i to da je nekontrolisana upotreba petardi, pirotehničkih i drugih sredstava sankcionisana je članom 19. Zakona o javnom redu i miru, gde je predviđena novčana kazna do 100.000 dinara ili kazna zatvora do 60 dana.

Pirotehnika ne ugrožava samo ljude – procenjuje se da u vreme praznika, u svetu od srčanog udara izazvanog petardama nastrada oko 5.000 pasa.

I tako dok se mi praznicima radujemo, naši ljubimci bivaju izloženi opasnosti od pucnjave, petardi, vatrometa... Jednostavno, nema ljubimca koji na zvuk pucanja novogodišnje pirotehnike ne počne da se trese, koji pobegne u kutak, ispod ćebeta..

Bilo bi dobro da vaše ljubimce pustite u toplinu vašeg toma tokom novogodišnje noći, ukoliko inače živi u dvorištu, te da im obezbedite mir i sigurnost - spustite roletne, navučete zavese...

Stres koji životinje prožive ukoliko petarde padnu u njihovoj blizini nemerljiv je. 

Ako psa povedete u šetnju, obavezno ga držite na povocu, čak iako to ne praktikujete inače. Kada je u stanju panike, pas nije sposoban da vas posluša. Vaša blizina mu neće pomoći da prevlada strah, ali će ga sprečiti od bega i impulsivnog postupanja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading